Hlavní obsah

Zeman musí Sobotkovu návrhu na odvolání Babiše vyhovět, shodují se právníci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poté, co Hrad v pátek obdržel návrh premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) na odvolání ministra financí Andreje Babiše (ANO), by měl prezident návrhu vyhovět. Plyne to z komentáře k ústavě, jehož spoluautorem je šéf Ústavního soudu Pavel Rychetský, i ze slov ústavního právníka Jana Kysely, jenž působí na Právnické fakultě Univerzity Karlovy v Praze.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

Pokud prezident obdrží návrh premiéra na odvolání člena vlády, může podle Rychetského komentáře o několik dní rozhodnutí pozdržet, například kvůli politickému vyjednávání, aniž by se zpronevěřil ústavě.

„V konečném důsledku však musí být návrh předsedy vlády respektován,” stojí v knižním komentáři.

Dílčí prodleva je možná i podle Kyselova vyjádření v České televizi. Konkrétně v případě, že by chtěl prezident s premiérem hovořit o důvodech odvolání ministra a o tom, kdo by jej měl v kabinetu nahradit.

„Všechno, co by podle mého názoru přesahovalo tyhle dva okruhy otázek, eventuálně relativně krátkou dobu, aby ty dva okruhy otázek byly objasněny, tak se asi nedá považovat za odklad, který je nezbytný,” míní Kysela.

Nemá prostor na úvahy

Pokud by prezident návrhu nevyhověl, bylo by to podle Kysely protiústavní. „Tady není vůbec žádný prostor pro úvahu, tady by to bylo ostře protiústavní,” uvedl právník.

Pokud by prezident nekonal, je na místě politická reakce vůči kompetenčním excesům prezidenta. Druhou možností je kompetenční spor předsedy vlády před Ústavním soudem, který by však mohl o věci rozhodnout v řádu týdnů či měsíců.

V krajním případě by mohl Senát podat ústavní žalobu „za hrubé porušení ústavního pořádku”. Tu by však musely podat tři pětiny senátorů se souhlasem tří pětin poslanců, což by bylo krajně obtížné.

Do doby, než prezident nerozhodne o odvolání, zůstává Babiš ministrem, byť tam zůstává vydržován „nečinností prezidenta republiky”, připomněl právník.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám