Hlavní obsah

Sobotka si svolal tiskovku a zopakoval měsíc staré ultimátum Babišovi

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Po celém dni, kdy se spekuluje o vládní krizi a odvolání ministra financí Andreje Babiše (ANO) kvůli kauze korunových dluhopisů, si ve Strakově akademii svolal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) tiskovou konferenci. Zopakoval na ní měsíc staré ultimátum, které Babišovi dává čas do konce dubna důvěryhodně vysvětlit své daňové záležitosti. Novináři se navíc nemohli zeptat ani na jedinou otázku.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

„V posledních hodinách se skloňuje otázka o vládě, slýchám prohlášení o vládní krizi,“ začal premiér. „Platí, že jsem znepokojen tím, jak se ministr financí staví v posledních týdnech ke kauze korunových dluhopisů, ale i k ostatním otázkám, které se objevily v souvislosti s jeho majetkem,“ pokračoval.

Podle Sobotky je stále velké množství otázek, na které Babiš dluží jasnou odpověď veřejnosti i poslancům ohledně svých obchodních transakcí. Měl by vyvrátit pochybnosti, že se nevyhýbal placení daní.

Počkám do konce dubna, řekl Sobotka

„Já společně s ostatními počkám do konce dubna na jeho vysvětlení, které by měl předložit a pak se jako předseda vlády rozhodnu o dalším postupu v rámci vlády a v rámci koalice,“ oznámil premiér.

Narážel tak na usnesení Sněmovny, které říká, že pokud ministr financí věrohodně nevysvětlí své daňové záležitosti, má z toho předseda vlády vyvodit důsledky.

Jenže to vlastně Sobotka neřekl nic nového. Stejně mluvil už před více než měsícem.

„Očekávám, že ministr financí nejpozději do konce dubna vysvětlí veřejnosti své obchodní transakce, které na základě jím zveřejněných údajů vyvolaly řadu vážných otázek, zda nesloužily ve skutečnosti k tomu, aby Andrej Babiš nemusel platit daně, stejně jako vyvolaly i nové pochybnosti o zdrojích jeho příjmů a majetku,” řekl Sobotka už v polovině března.

Dnes dodal, že celá kauza ohrožuje tři roky práce koaliční vlády. „Není možné, aby ve vládě, která se tak silně angažuje proti daňovým únikům a podvodům, seděl ministr financí, který nedokáže odpovědět na vážné otázky ohledně jeho podnikání,“ uzavřel.

Sobotka novinářům zároveň rozdal analýzu, kterou si nechal na Babiše udělat. Shrnuje v ní pochybnosti kolem podnikání ministra financí.

Premiér vůbec nic neřekl, hodnotí Fiala

Lídr ODS Petr Fiala na tiskovou konferenci reagoval se slovy, že nevěří, co všechno se tady děje.

„Premiér dnes svolal novináře, aby veřejnosti řekl, že Andrej Babiš má udělat to, co mu Poslanecká sněmovna už před měsícem řekla, že má udělat. Ano, rozumíte dobře. Tedy dnes premiér neřekl vůbec ale vůbec nic - jen bude velmi doufat, že to večer ve zprávách bude vypadat, že něco řekl,” uvedl.

Dodal, že se jedná o trapné divadlo z obou stran - jak od Andreje Babiše, tak od Bohuslava Sobotky.

Výběr článků

Načítám