Hlavní obsah

Zemanova návštěva u Trumpa je u ledu. Odsouvá ji krize s KLDR, tvrdí Kmoníček

Návštěvu prezidenta Miloše Zemana u amerického prezidenta Donalda Trumpa odsouvá řešení severokorejské krize. Dál se jedná o návštěvě v tomto roce, řekl České televizi velvyslanec Hynek Kmoníček.

Foto: House White The, ČTK

Český velvyslanec Hynek Kmoníček (vpravo) předal americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi pověřovací listiny.

Článek

Trumpovi předal Kmoníček v pondělí pověřovací listiny a stal se tak českým velvyslancem ve Spojených státech. Setkání s americkým prezidentem bylo podle jeho slov velmi krátké, protože během hodiny Trump přijal 11 velvyslanců. Během schůzky mu připomněl slíbenou návštěvu Zemana v USA. Na ni podle Pražského hradu Trump českého prezidenta pozval při telefonickém rozhovoru. Uskutečnit se měla v dubnu.

Kmoníček poznamenal, že návštěva Zemana je v současné době na stole Národní bezpečnostní rady (NSC), za kterou v pondělí mluvil s generálem Keithem Kelloggem. NSC podle Kmoníčka v současné době "zápasí s tím, že do programu (Trumpa) dává v zásadě jenom to, na čem je napsáno velkými písmeny KLDR".

"Prostě severokorejská krize tu zcela převzala program a plánování programu prezidenta Trumpa," dodal nový český velvyslanec. V jakém měsíci se cesta uskuteční, komentovat nechtěl. Jedná o návštěvě v tomto roce, řekl.

Poděkování za pomoc v Sýrii

Od Trumpa dostal Kmoníček písemné vyjádření, které se týkalo témat, na která při schůzce neměli čas. Velvyslanec tvrdí, že jsou v něm "velmi hezká slova o České republice z pohledu USA" a také minimálně jedno velmi konkrétní poděkování za pomoc Česka Spojeným státům v Sýrii.

Podrobnější být nechtěl. Poznamenal, že se jedná o informaci, kterou česká diplomacie nikdy nezveřejnila. Souvisí s tím, že Česká republika v Sýrii zastupuje i konzulární záležitosti USA včetně "ochrany, případně záchrany amerických občanů".

"Šlo o poděkování za všechno, co jsme udělali ohledně jednoho amerického občana, který byl před nějakým časem propuštěn v Sýrii. Nebylo to ani v tomto roce," řekl. Kmoníčka překvapil důraz Trumpova písemného vyjádření na roli ČR v Sýrii. Obsahuje také poděkování za české vojenské angažování v Afghánistánu a v Iráku a připomíná cestu české společnosti od totality k demokracii.

Reklama

Výběr článků

Načítám