Hlavní obsah

Kabinet se shodl na Babišově návrhu zdanit korunové dluhopisy

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Výnosy z korunových dluhopisů by nově měly podléhat dani. Novelu zákona o investičních pobídkách, kterou předložil ministr financí Andrej Babiš (ANO), na svém středečním zasedání schválila vláda. Podle mluvčího kabinetu Martina Ayrera nebyl nikdo proti. Je však otázka, zda návrh stihne Sněmovna projednat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) a ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Vláda schválila návrh novely zákona o investičních pobídkách, který od 1. 1. 2018 počítá se zdaněním korunových dluhopisů. Nikdo nebyl proti,“ uvedl Ayrer.

Předloha, kterou nyní posoudí Sněmovna, počítá se zdaněním od roku 2018. Dopadne i na Babiše, který v minulosti nakoupil za necelé 1,5 miliardy korun korunové obligace Agrofertu, který vlastnil. Státních dluhopisů se návrh netýká.

Je však otázka, zda Sněmovna stihne návrh projednat. „Andrej Babiš je ministrem financí už od roku 2014 a podle mého názoru ten návrh měl předložit už před třemi roky. Myslím si, že teď už je skutečně pozdě z hlediska toho, co leží v Poslanecké sněmovně. Obávám se, že ten materiál už se nestihne projednat a schválit do konce volebního období,” sdělil Sobotka.

Výživná debata

Babiš už jednou návrh předložil, dolní parlamentní komora ho zamítla. Ministr financí čelí kvůli nákupu trestnímu oznámení pro krácení daně a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Že jeho postup měl směřovat k daňové optimalizaci, mu dlouhodobě vyčítá i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). I středeční debata ve Strakově akademii byla podle informací Novinek velmi výživná.

Sobotka Babiše požádal, aby na příští vládu předložil informaci, jak se finanční správa postavila k vydávání firemních korunových dluhopisů v roce 2012. Babiš v roce 2013 nakoupil dluhopisy svého tehdejšího holdingu Agrofert za 1,482 miliardy korun.

„Odešel jsem dříve, protože ta debata byla živá, právě ti pokrytci a kritici jako pan Kalousek a Sobotka byli u zrodu těch dluhopisů,” sdělil Novinkám Babiš. Zopakoval, že Sobotka mohl situaci dávno napravit. Celou záležitost označil za pseudokauzu.

Kalousek: Je to hanba ČSSD i KDU-ČSL

Šéf opoziční TOP 09 a někdejší ministr financí Miroslav Kalousek reagoval se slovy, že návrh zákona není ničím jiným, než snahou ministra financí vyvinit se z vlastního daňového deliktu legislativní úpravou.

„Je hanbou ČSSD a KDU-ČSL, že tento návrh na vládě podpořily. Bylo by možná jednodušší, kdyby vládní strany navrhly zákon: Kdykoli se Andrej Babiš dopustí daňového deliktu, je nepostižitelný. Je vyloučeno, že bychom tento návrh podpořili. Problém nepotřebuje legislativní změnu, problém potřebuje nestrannou a profesionální finanční správu,” míní Kalousek.

Možnost vydávání takzvaných nedaněných korunových dluhopisů byla zavedena už v první polovině 90. let. Kalousek ji jako ministr financí využil u státních dluhopisů pro občany. Později ale začaly stejným způsobem emitovat obligace i firmy. Možnost vydávat nedaněné korunové dluhopisy skončila změnou zákona s rokem 2013.

Reklama

Výběr článků

Načítám