Hlavní obsah

Moravskoslezský kraj zasáhla nejhorší epidemie spalniček za poslední léta

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejhorší epidemie spalniček za posledních až 20 let zasáhla Moravskoslezký kraj. Od konce března hygienici zaznamenávají případy spalniček u dětí i dospělých. Proto nařídili očkování většiny personálu v nemocnicích v kraji, kde mohli zdravotníci přijít do styku s nakaženými. Vítkovická nemocnice navíc raději uzavřela minimálně do konce týdne i svou porodnici, protože má nemocné zaměstnance.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Bohužel u nás se stalo, že došlo i k nakažení zdravotníků. Měli jsme totiž v péči osm dětských pacientů se spalničkami. Ti už jsou nyní doma, nebo byli převezeni na infekční oddělení. Z preventivních důvodů jsme se ale rozhodli, že raději uzavřeme naši porodnici. Bylo tam podezření, že by pracovnice na porodním sále mohla mít spalničky. A náš personál byl proti spalničkám naočkován, šlo o zhruba 100 zaměstnanců,“ sdělila v pondělí Právu mluvčí Vítkovické nemocnice Radka Miloševská.

Dodala, že pokud k nim i přesto dorazí rodička, která neví, že jejich porodnice je uzavřená, tak ji sanitka transportuje do jiné porodnice například městské či fakultní nemocnice. „Na základě aktuální situace se pak uvidí, jak dlouho bude porodnice uzavřená. Nejméně do konce tohoto týdne,“ upřesnila Miloševská.

Také ve Fakultní nemocnici Ostrava (FNO) byl očkován personál proti spalničkám. Šlo o více než 100 zaměstnanců infekční a pediatrické kliniky. „V současnosti máme na infekčním oddělení 14 pacientů se spalničkami. Jde o osm dospělých a šest dětí. Ten počet nám za víkend narostl o čtyři případy,“ sdělil mluvčí FNO Tomáš Oborný s tím, že u jejich zaměstnanců se spalničky neobjevily.

Mluvčí nemocnic v kraji Právu sdělili, že si tak velké množství nakažených v tak krátké době, tedy od přelomu března a dubna, nepamatují, podle některých jde až o 15-20 let.

Nemocné jsou neočkované děti

Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje v pondělí odpoledne uvedla, že v regionu je nyní evidováno 38 případů onemocnění spalničkami. „Z toho 27 případů bylo potvrzeno už laboratorně, další na laboratorní potvrzení čekají. Z toho je 32 případů v Ostravě a po jednom je hlášeno z okresů Frýdek-Místek a Opava, další tři případy jsou z Karvinska,“ uvedl mluvčí krajské hygieny Radim Mudra.

Dodal, že se jedná o 20 dětí, které nemohly být vzhledem k nízkému věku očkovány, 18 dospělých, z nichž je šest zdravotnických pracovníků. Hygienici již stanovili příslušná protiepidemická opatření a informovali všechny pediatry, praktické lékaře pro dospělé, krajský úřad i všechny nemocnice v regionu.

Reklama

Výběr článků

Načítám