Hlavní obsah

Senátní verze daňového balíčku neprošla, poslanci podpořili vládní návrh

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

Daňový balíček, který zvyšuje slevy na druhé, třetí a další dítě, v úterý znovu schválila Sněmovna. Normu dolní parlamentní komoře vrátil Senát, který chtěl, aby dani z přidané hodnoty podléhal jen převod pozemků pod stavbami, nikoliv také okolní prostranství. S tím však poslanci nesouhlasili.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministr financí Andrej Babiš během jednání Poslanecké sněmovny

Článek

Pro vládní verzi zákona hlasovalo 106 poslanců, proti zvedlo ruku 23. Potřeba bylo 101 hlasů. Vládní koalici podpořili komunističtí poslanci a většina zákonodárců z Úsvitu. Kdo jak hlasoval, si můžete prohlédnout zde.

„Přijetí senátní verze by vedlo k obcházení zákona o dani z přidané hodnoty a vrácení se před rok 2016. Pozemky by se dále prodávaly jako osvobozeny od daně, přitom dani mají podléhat. Jednoduše, pokud budete hlasovat za senátní návrh, budete hlasovat za ošizení daní,“ varoval ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Novela, kterou nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman, mimo jiné zvyšuje daňovou slevu na druhé a třetí dítě. Zvýhodnění na druhé dítě vzroste ze současných 17 004 korun na 19 404 korun za rok. Na třetí dítě sleva stoupne z 20 604 korun až na 24 204 korun ročně.

Ač Sněmovna změny schválila v dubnu, zákon je navržen tak, aby se sleva dala využít zpětně už od začátku roku 2017. Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura to glosoval slovy, že koalice akorát vnáší do jednání Sněmovny chaos.

Zatěžujete podnikatele, kritizovala pravice

Pro normu nehlasovala pravicová opozice. „Nemohli jsme ten zákon podpořit, protože to je další nepřátelský krok této vlády proti živnostníkům a to podporovat nemůžeme a budeme hlasovat proti tomu zákonu jak v senátní, tak v poslanecké podobě,“ prohlásil šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.

Zátěž živnostníků kritizoval i Stanjura. „Ani jedna verze není dobrá, poškodí malé i velké podnikatele,“ tvrdí.

Stanjura rovněž při rozpravě u řečnického pultíku kritizoval členy vlády, že u projednávání klíčového zákona není ve Sněmovně moc ministrů. „Jste tu tři ze sedmnácti. Z KDU-ČSL ani jeden, z ČSSD jeden, z hnutí ANO dva,“ vyjmenovával šéf poslaneckého klubu ODS.

Předloha mění celkem sedm daňových zákonů. Zkracuje například limity pro výdajové paušály živnostníků na polovinu, na druhé straně rozšiřuje okruh živnostníků, kterým může po dohodě finanční úřad stanovit daň z příjmů paušální částkou. Nově se může vztahovat i na živnostníky se zaměstnanci nebo na ty, co podnikají při zaměstnání.

Reklama

Výběr článků

Načítám