Hlavní obsah

Starostové se loni propadli do ztráty 2,4 miliónu korun, sponzoroval je i senátor Valenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Starostové a nezávislí (STAN) loni hospodařili se ztrátou 2,4 milionu korun. Většina příjmů byla z darů, hlavní výdaje šly na volby. Vyplývá to z výroční zprávy, kterou v pátek poskytl mluvčí STAN Karel Kreml. V roce 2015 hnutí vykázalo zisk pět milionů korun. Výroční finanční zprávy za předchozí rok musejí politické strany a hnutí předložit do Sněmovny nejpozději v sobotu.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Předseda STAN Petr Gazdík

Článek

V loňských příjmech STAN 43,9 milionu korun tvoří dary a dědictví téměř 32,7 miliónu korun. Z jednotlivců největší dar straně poskytl senátor za Stranu soukromníků a majitel loterijního holdingu Synot Ivo Valenta s příspěvkem 5,25 miliónu korun. Valenta loni daroval deset miliónů i ODS. [celá zpráva]

Dva miliony dal Richard Benýšek z Olomouce. Po milionu korun přispěla zlínská firma Alpine Logistic a kolínské Lučební závody Draslovka.

Od TOP 09, se kterou STAN do loňska spolupracovali, hnutí loni dostalo 3,2 miliónu korun. Ze státního rozpočtu na svou činnost obdrželo zhruba 11,2 miliónu korun, členské příspěvky mírně přesáhly 50 000 korun. Z loňských výdajů téměř 46,3 miliónu korun mířilo na volby 29,5 miliónu a na provoz 16,7 miliónu Kč.

STAN se zhruba 1500 členy a registrovanými příznivci spolupracoval s TOP 09 od léta 2009, při společné kandidatuře do Sněmovny v roce 2013 získalo poslanecký mandát pět lidí nominovaných STAN. V loňských volbách do Senátu uspělo šest kandidátů STAN. Do podzimních sněmovních voleb půjdou STAN v koalici s lidovci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám