Hlavní obsah

Zeman pozval do ČR rakouského prezidenta Van der Bellena, loni si notoval s jeho protikandidátem

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek pozval k návštěvě České republiky rakouského protějška Alexandra Van der Bellena. Před loňskými rakouskými prezidentskými volbami přitom Zeman podpořil Van der Bellenova protikandidáta strany Svobodných Norberta Hofera.

Foto: Heinz-Peter Bader, Reuters

Rakouský prezident Alexander Van der Bellen

Článek

„Jsem přesvědčen, že základem dobrých vztahů mezi národy jsou mezilidské kontakty. Dovolte mi proto, abych využil této příležitosti a pozval Vás k bilaterální návštěvě České republiky,” uvedl Zeman ve zvacím dopise a naznačil, že vhodným termínem návštěvy by byla první polovina letošního roku.

„Pevně věřím, že nalezneme společná témata a že se nám podaří přispět k úspěšné spolupráci mezi Rakouskou a Českou republikou,” dodal český prezident.

Když se loni v září setkal Zeman na Pražském hradě s Hoferem, někteří komentátoři upozorňovali, že jde o určité zasahování do předvolební kampaně. S kandidátem populistické strany Svobodných si český prezident notoval v kritice vstřícného postoje EU vůči uprchlíkům. Rozdílné názory naopak měli na tzv. Benešovy dekrety či rozvoj jaderné energie, která je v Rakousku tabu. [celá zpráva]

Foto: Petr Horník, Právo

Miloš Zeman přijal na Pražském hradě Norberta Hofera, který se uchází o hlasy voličů v rakouských prezidentských volbách.

Van der Bellen coby nestraník kandidující s podporou Zelených v opakovaných volbách loni v prosinci Hofera porazil. [celá zpráva]

Zeman, netající se odporem k „zelené ideologii”, ve zdravici, kterou mu zaslal ke zvolení, připomněl alespoň své přátelské vztahy s bývalým prezidentem Heinzem Fischerem. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám