Hlavní obsah

Rakouským prezidentem bude Alexander Van der Bellen, Hofer uznal porážku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň
Aktualizováno

Novým rakouským prezidentem bude Alexander Van der Bellen. Čísla dávají Bellenovi poměrně jasný náskok - 53,3 procenta hlasů nad 46,7 procenta hlasů pro Norberta Hofera, tvrdí rakouská televize ORF. A Svobodní, kteří do souboje vyslali Hofera, už uznali porážku.

Foto: Heinz-peter Bader, Reuters

Nově zvolený rakouský prezident Alexander Van der Bellen.

Článek

„Rád bych využil této příležitosti a pogratuloval panu Van der Bellenovi,” řekl podle listu The Independent hlavní stratég Svobodných Herbert Kickl novinářům. Prostřednictvím Facebooku svému rivalovi pogratuloval už i sám Hofer, vyzval Rakušany, aby drželi pospolu, a slíbil, že bude kandidovat i v příštích prezidentských volbách. Poměrně hladké vítězství jeho soupeře Hofera prý překvapilo.

Norbert Hofer na Facebooku děkuje voličům a gratuluje Van der Bellenovi k vítězství.

Rakušané volili prezidenta letos již potřetí. Dvakrát byly volby neplatné. Květnový souboj Alexandra Van der Bellena a Norberta Hofera skončil bez vítěze. I když Van der Bellen zřejmě získal ve 2. kole víc hlasů než jeho konkurent. Obálky voličů hlasujících korespondenčně totiž byly otevřeny dříve, než skončily volby, což je v rozporu s volebním zákonem. [celá zpráva]

Fiaskem skončila i opakovaná prezidentská volba, která se konala v říjnu. Tentokrát byly důvodem rozlepující se volební obálky. [celá zpráva]

Korespondenční hlasy, s nimiž byly problémy při první volbě, budou pravděpodobně sečteny až zítra. Rozdíl v průběžných hlasech je ale tak velký, že podle ORF Hofer už nemá šanci Van der Bellena porazit.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Kandidát svobodných Norbert Hofer reaguje na první výsledky voleb

Související témata:

Foto: Zak Ronald, ČTK

Alexander Van der Bellen.

Foto: Profimedia.cz

Norbert Hofer

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám