Hlavní obsah

Udělejme unii v Unii, shodli se Zeman s Hoferem

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Je potřeba posílit střední Evropu, shodl se prezident Miloš Zeman s Norbertem Hoferem. Rakouský kandidát na prezidenta za Svobodné (FPÖ) po jednání s českou hlavou státu novinářům řekl, že je potřeba vytvořit „unii v Unii“.

BEZ KOMENTÁŘE: Setkání Miloše Zemana s rakouským kandidátem na prezidenta HoferemVideo: Novinky

 
Článek

Rozhovor se týkal především migrační krize. Hofer má velmi kritický názor ke vstřícnému postoji k uprchlíkům, se Zemanem se v tomto ohledu shodnou. Setkání politiků tak probíhalo podle Hofera v přátelské a milé atmosféře.

„Shodli jsme se, že chceme mít silnou střední Evropu, musíme držet spolu. Chceme unii v Unii,“ prohlásil po schůzce Rakušan.

Rakousko není přítelem jaderné energie. Je to pro nás problém
Norbert Hofer, rakouský kandidát na prezidenta za Svobodné (FPÖ)

Se Zemanem mluvili také o tématech, ve kterých společnou řeč nenajdou. Těmi jsou jaderná elektrárna Temelín či Benešovy dekrety. „Rakousko není přítelem jaderné energie. Je to pro nás problém,“ zopakoval Hofer.

Rozdílný názor mají i na Benešovy dekrety. Zeman je obhajuje, zatímco Hofer si myslí, že znamenají bezpráví. „Řekl mi, že ví, že Rakousko a ČR se v tomto neshodnou, ale musíme se zaměřit na budoucnost,“ uvedl Hofer.

Foto: Petr Horník, Právo

Miloš Zeman přijal na Pražském hradě Norberta Hofera, který se uchází o hlasy voličů v rakouských prezidentských volbách.

Zvítězím, věří si Hofer

Kandidáta FPÖ čeká na přelomu listopadu a prosince druhé kolo prezidentských voleb. Původně se mělo konat 2. října, kvůli problémům s korespondenčními lístky bylo odloženo.

„Věci jsou tak, jak jsou. Musíme čekat. Budu se snažit dělat to nejlepší, budu bojovat. Chci navštěvovat cizí země, hlavně mluvit s lidmi. Není to snadné, ale je možné vyhrát,“ věří si Hofer.

Související témata:

Foto: Heinz-peter Bader, Reuters

Norbert Hofer

Foto: Václav Pancer, ČTK

Prezident Miloš Zeman navštívil výstavu Země živitelka v Českých Budějovicích.

V květnových volbách byl přitom Hofer poražen kandidátem Zelených Alexanderem Van der Bellenem. Výsledky byly těsné a Ústavní soud nakonec rozhodl, že se kvůli nesrovnalostem při sčítání korespondenčních hlasů musí druhé kolo opakovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám