Hlavní obsah

V koalici už si zase píšou dopisy. Sněmovna mě zlynčuje, stěžuje si partnerům Babiš

Novinky, zpe, mrz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Možná by stálo za to spočítat, kolik už si koaliční partneři během vládnutí vyměnili dopisů. Libují si v nich především ministr financí Andrej Babiš (ANO) a předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD). V úterý přibylo další psaní. Babiš poslal premiérovi i vicepremiérovi Pavlu Bělobrádkovi (KDU-ČSL) dopis, ve kterém si stěžuje na Sněmovnu, která se do něj obula kvůli korunovým dluhopisům. Novinky mají dokument k dispozici.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) a ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Poslanci se podle šéfa státní kasy staví do role žalobců i policie, když mu nařizují, aby něco vysvětlil. Babiš podotkl, že o tom, co je a není podvod, rozhodují soudy. Babiš tak reagoval na usnesení Sněmovny z minulého týdne k bodu „Daňové podvody ministra financí“.

Dolní komora vyzvala Babiše, aby do konce dubna vysvětlil své daňové záležitosti. Pokud tak neučiní, má z toho premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vyvodit důsledky.

„Kdo bude rozhodovat o tom, jestli moje vysvětlení je, nebo není věrohodné? Zase Poslanecká sněmovna. Je dopředu jasné, jak to dopadne. Poslanecká sněmovna mě zlynčuje!“ stěžuje si Babiš.

V dopise informoval, že na usnesení Sněmovny bude reagovat do konce dubna v písemné podobě. Podle něj ale události působí dojmem, že jedinou snahou některých zákonodárců je celou kauzu zveličovat a natahovat v čase v rámci předčasně započaté volební kampaně.

Ministr premiérovi vzkázal, že by se měl distancovat od neférového jednání Sněmovny. Jak konkrétně, ale nezmínil.

Bělobrádek: Odpovím citacemi z Ústavy

Šéf lidovců Bělobrádek potvrdil, že dopis dostal e-mailem. Přepokládá, že přijde i v tištěné formě, prý na něj rád odpoví. „Myslím, že je tam především zmíněno to, co má řešit Poslanecká sněmovna. Já odpovím zřejmě citacemi z Ústavy,“ reagoval vicepremiér.

Nic nového v dopise nevidí. Babiš už podle něj některé věci vysvětlil, jiné ale ne. Podle Bělobrádka zůstává otázkou, zda vůbec vysvětlit jdou. „To, zda to byly trestné činy, musejí vyšetřit orgány činné v trestním řízení. Zda se ale jednalo například o neetické jednání, to si musí vyřešit každý sám,“ řekl k tomu Bělobrádek.

Výběr článků

Načítám