Hlavní obsah

Drahoš se loučil s Akademií věd. Kandidaturu na prezidenta zatím nepotvrdil

Právo, Novinky, Šárka Mrázová

Jiří Drahoš se loučí s postem šéfa Akademie věd ČR. V čele největší tuzemské výzkumné instituce, kterou vedl osm let, by ho měla nahradit Eva Zažímalová. Na úterní rozlučku končícího šéfa akademie přišli i čelní politici, mezi něž by vbrzku mohl patřit i sám Drahoš. Spekuluje se totiž o jeho možné kandidatuře na prezidenta. Tu zatím Drahoš nepotvrdil.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Končící předseda Jiří Drahoš na akademickém sněmu Akademie věd ČR.

Článek

Ve svém posledním projevu v pozici šéfa akademie varoval Drahoš, jemuž oficiálně končí mandát v pátek, před extremismem a populismem. Poznamenal k tomu, že společenský vývoj ukazuje, že pokud se svět dostává do problémů, mají s jejich řešením šanci uspět hlavně ti, kteří mají dlouhodobější vizi.

„Důležitý je obsah, který chceme do těchto vizí vtisknout, abychom předešli rizikům, že se formulování představ budoucího vývoje společnosti ujmou extremisté a populisté,“ prohlásil.

Co se fungování Akademie věd týká, považuje Drahoš za úspěch, že se mu podařilo dosáhnout alespoň částečné stability rozpočtu a zachovat demokratický charakter akademie.

Poděkovat za vedení instituce přišli Drahošovi do Národního domu na pražských Vinohradech i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) či vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Bioložce Evě Zažímalové, která by měla po Drahošovi nastoupit do čela akademie 25. března, popřál premiér ostré lokty.

Drahoš i Sobotka mluvili o tom, že se České republice nedaří dostávat více privátních investic do vědy a výzkumu. „Myslím si, že musíme vést více debat o tom, jak motivovat firmy a investory, aby tady v České republice více investovali do vědy, výzkumu a inovací. Diskutuje se i o odlivu kapitálu z České republiky, ročně 200 až 300 miliard korun,“ uvedl premiér.

Nejdřív vyklidit kancelář

Osmašedesátiletý Drahoš již dříve oznámil, že uvažuje o kandidatuře na post prezidenta republiky, oznámí ji pravděpodobně v následujících týdnech.

Právu k tomu v úterý řekl, že se nyní soustředí na předání funkce. „Musím si také vyklidit kancelář,“ zavtipkoval. Již dříve uvedl, že se o kandidatuře radí se svou rodinou i širším okolím.

K případné Drahošově kandidatuře se v úterý nepřímo vyjádřil předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD), který řekl, že by se „mohlo využít inteligence a zkušeností Drahoše v budoucnu, ať už to bude v jakékoliv pozici“.

Kandidaturu na post prezidenta už oznámila současná hlava státu Miloš Zeman, podnikatel Michal Horáček, aktivista Marek Hilšer či podnikatel Igor Sládek. Možnou účast v boji o Hrad zvažuje i několik dalších lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám