Hlavní obsah

Církev podniká: pivo, móda, kapři, turistika

Právo, Oldřich Danda

Z nouze se musíme naučit podnikat, říkají katoličtí biskupové a jejich ekonomové. A začínají investovat restituční milióny nejen do tradičních pivovarů a apartmánů ze starých far, ale nečekaně i do módy nebo sportovního rybaření.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Tak šijí českobudějovické sestry.

Článek

Zvláště chudší diecéze, které nerestituovaly velké lesní a polní celky nebo lukrativní parcely, se musí hodně otáčet, aby dokázaly – až vyschne státní penězovod – utáhnout svůj provoz. Příkladem může být jihočeská diecéze.

Ta se na rozdíl od bohatšího pražského a olomouckého arcibiskupství musí spoléhat hlavně na to, jak dobře investovat milióny, které dostává v rámci majetkového vyrovnání od státu.

„Jsme nuceni podnikat a hledat příležitosti, na což jsme dříve nebyli zvyklí, a teď se nás to citelně dotýká,“ řekl ekonom jihočeské diecéze René Bouzek. Ale ihned dodal, že nesedí se založenýma rukama a vyjednávají například kapitálový vstup do beskydské firmy BeWooden, která vyrábí módní doplňky ze dřeva, např. motýlky, manžetové knoflíky nebo opasky.

Rybaření s Vágnerem

Vrhnout se chtějí ale hlavně do turistického ruchu. Blízko Českého Krumlova u Křížového vrchu nebo v obci Kájov získala místní farnost pozemky a rybníky.

Ty teď chce vložit do společného podnikání se známým rybářem Jakubem Vágnerem. „Chceme dělat agroturistiku. Například Český Krumlov chce dostat turisty mimo město do vycházkových zón. My nabízíme pozemky a rybníky a pan Vágner by se měl postarat o rybářství,“ uvedl Bouzek.

Také se chystají stavět pivovar ve vesnici Hosín blízko Českých Budějovic, kde získali zpět hospodářské stavení a obrovskou farní zahradu. „Chtěli bychom tu postavit pivovar. Měli jsme tu proutkaře a ten našel silný pramen. Je to ideální místo, krásný výhled na České Budějovice, z kterých sem jezdí městská doprava,“ ukázal zanedbaný statek a zahradu generální vikář českobudějovické diecéze David Henzl.

Církevní pivovary již stojí v Litoměřicích nebo v břevnovském klášteře benediktinů.

Stejně jako katolíci na jihu Moravy, kteří upravují nevyužívané fary blízko cyklistických stezek mezi vinohrady, i na jihu Čech chystají síť farních apartmánů.

„Cílíme na turisticky zajímavé lokality na Šumavě, tam máme fary v Železné Rudě, v Dobré Vodě u Hartmanic a v Kašperských Horách, nebo na Lipensku v obci Frymburk,“ dodal Bouzek.

„Hrozí nám trojí zdanění“

Biskupství doposud získávalo od státu na provoz 80 miliónů ročně. Tato dotace se bude každý rok o pět procent snižovat a za 15 let úplně skončí. V rámci restitucí bude biskupství ještě 25 let dostávat každoroční splátku ve výši 108 miliónů korun. Tyto peníze zatím investuje hlavně do oprav nemovitostí a památek, loni padlo na opravy 65 miliónů.

Podle jihočeského biskupa Vlastimila Kročila jsou církve znevýhodněny proti ostatním podnikatelům. Zisk, který vydělají jejich dceřiné firmy a který by chtěli převést na biskupství, tak musí znovu zdanit 15 procenty.

„Obchodní firmy jsou od toho osvobozeny. A kdyby prošel návrh hejtmana Zimoly, tak bychom byli zdaněni třikrát,“ posteskl si biskup.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Tady postavíme pivovar s výstavem 10 tisíc hektolitrů ročně, říká generální vikář českobudějovické diecéze David Henzl.

Minulé krajské zastupitelstvo hlasy tehdejší koalice ČSSD a komunistů navrhlo jako zákonodárnou iniciativu, aby byly miliardové náhrady za nevydaný majetek církvím i prostředky na činnost zdaněny. Zákon už od loňska leží ve Sněmovně, lidovci pohrozili, že by v případě schválení opustili koalici.

V malém podnikají na jihu Čech i ženské kongregace. Například ve Štěkni na Strakonicku dostaly sestry z Congregatio Jesu v roce 1990 zpět klášter v místním zámku a od roku 2001 se ho snaží opravit a provozovat jako penzión.

„Dřív jsme opravy financovaly hlavně z darů a z našich důchodů a platů, které nám posílají sestry ošetřovatelky,“ řekla Právu sestra představená Terezie Vasilová. Z restituční náhrady dostávají 1,1 miliónu korun ročně a většinu těchto peněz investují do budovy.

Teď renovují kuchyni. „Protože platí jednoduché pravidlo: Dobrá kuchyně dělá dobrou disciplínu,“ řekla představená, která má na starosti dalších deset sester.

Jsme nuceni podnikat a hledat příležitosti
René Bouzek, ekonom biskupství

Zajímavé je, že bývalý zámek knížat z Windischgrätzu ve Štěkni kongregace koupila za první republiky za peníze z prodeje budovy dnešního ministerstva financí v Praze. „První republika tehdy zavedla daň z oken a to klášter nedokázal uplatit a raději prodal budovu státu,“ řekla sestra Terezie.

Peníze z restitucí pomohly i Kongregaci sester Nejsvětější svátosti, která v Českých Budějovicích provozuje školku a také dílnu, ve které kromě církevních rouch šijí i prapory pro hasiče a další spolky po celém světě.

„Děláme jen neobvyklé zakázky. Např. šatičky na Pražské jezulátko či prapory hasičských nebo střeleckých spolků z Německa či Rakouska,“ řekla Právu sestra Petra.

Z náhrad dostávají 1,8 miliónu korun. Loni si za tyto peníze řeholnice pořídily počítačem řízený vyšívací stroj. „Naše výrobky jsou hodně pracné, a proto to není příliš výnosné. Ale my to děláme hlavně proto, abychom udržely tradici vyšívání textilu,“ dodala sestra, která má na starosti účetnictví celé kongregace.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám