Hlavní obsah

Babiš: Ples jednou za čas může být bez EET

– Praha
Novinky, zpe

Vesnické nebo dobrovolnické spolky, které jednou za čas pořádají plesy či kulturní akce nemusí elektronicky evidovat tržby. Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) se totiž nejedná o podnikatelskou činnost. Po schůzce šéfa státní kasy se Sdružením místních samospráv to Novinkám řekl mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Na systém si stěžovali hlavně starostové menších obcí. Vadilo jim, že dobrovolnické spolky musí evidovat tržby při překročení ročního obratu 175 tisíc korun. Varovali před tím, že by to mohlo vést k zániku kulturních akcí na vesnicích.

„Starostové přišli a chtěli se bavit o limitu, aby se limit úplně zrušil. My jsme řekli: nebavme se o limitu, bavme se o tom, že když nějaký spolek udělá pětkrát, šestkrát do roka ples, tak jestli to je podnikatelská činnost. Podle pana ministra financí to podnikatelská činnost to není,“ vysvětlil mluvčí.

Vznikne příručka

Finanční správa proto příští týden vydá metodickou příručku, kde chce uvést konkrétní příklady. Podle Žurovce je potřeba vyjasnit hranici mezi podnikatelskou a nepodnikatelskou činností.

„Od počátku platí, že nepodnikatelská činnost nepodléhá EET. Podnikání je činnost soustavná, provozovaná pravidelně. Pokud pořádáte čtyřikrát ročně myslivecký bál, tak to není podnikatelská činnost, ale pokud každý pátek pořádáte diskotéku, tak to podnikatelská činnost je,“ shrnul.

Hranice nejasná

Na dotaz, zda je podnikatelská činnost to, když někdo pořádá diskotéku jednou měsíčně, ale odpovědět nedokázal.

EET byla v Česku spuštěna vloni. Od prosince musí tržby evidovat restaurace, hospody a ubytovací služby. Prvního března letošního roku začala druhá fáze, tržby už musí evidovat i podnikatelé v maloobchodě a velkoobchodě.

Reklama

Výběr článků

Načítám