Hlavní obsah

Potravinářská inspekce varuje před polským čajem s halucinogenními látkami

V jedné ze šarží sáčkového čaje Babička Růženka Sedmero bylin s echinaceou odhalily testy tropanové alkaloidy atropin a skopolamin. Jde o látky s negativním účinkem na lidské zdraví a v potravinách nesmějí být přítomné. Čaj polského výrobce Mokate se proto musí stáhnout z prodeje, sdělila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Laboratorní analýza prokázala přítomnost atropinu a skopolaminu v čaji šarže L 09111630 C, která má datum minimální trvanlivosti do 9. listopadu příštího roku. Kvůli přítomnosti tropanových alkaloidů je čaj podle Státního zdravotního ústavu nevhodný k lidské spotřebě.

"Dle předběžné informace se v tržní síti mohly nacházet řádově tisíce kusů závadné šarže," uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Firma musí výrobek stáhnout z prodejen a bude s ní zahájeno správní řízení. "Inspekce doporučuje všem spotřebitelům, kteří mají jmenovanou šarži potraviny doma, aby ji nekonzumovali," dodal Kopřiva.

Zakázané látky neobjevili inspektoři v čaji od společnosti Mokate poprvé. Loni v prosinci odhalily testy přítomnost tropanových alkaloidů v jejím výrobku Herbal Tea (Loyd) - máta s brusinkou a bylinkami.

Reklama

Výběr článků

Načítám