Hlavní obsah

Na jižní Moravě začala dezinfekce chovů kvůli ptačí chřipce

Právo, ČTK, vtk
Brno

V Ivančicích a v Nové Vsi na Brněnsku začala v sobotu dezinfekce kurníků a stodol, ve kterých byla zhruba před měsícem utracena drůbež kvůli ptačí chřipce. Celkem jich pracovníci odborné firmy Pařez takto vyčistí v oblasti Ivančic a Moravského Krumlova zhruba tisíc. Práce se odkládaly několik týdnů kvůli silným mrazům, které dezinfekci znemožňovaly.

Ptačí chřipka: Na jižní Moravě začala dezinfekceVideo: Vladimír Klepáč, Právo

 
Článek

„Ošetříme pouze místa, kde byla drůbež uzavřena. Venkovní prostory si pak dodatečně vyčistí sami chovatelé,“ řekl Právu majitel firmy Jiří Pařez. Virová nákaza se objevila v uplynulých dnech na 26 místech Česka. Ivančicko je první oblastí, kde dezinfekce začala.

Firma kvůli ní vyslala do terénu sedm svých zaměstnanců rozdělených do dvou skupin. Pařez si netroufl odhadnout, jak dlouho práce potrvají. Podle hrubých odhadů by měly být dezinfekční práce na jižní Moravě hotovy do týdne.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

V Ivančicích dezinfikovali kurníky

Při dezinfekci postupují pracovníci firmy dům od domu. V kurnících a stodolách používají postřikovače naplněné dezinfekční látkou. Doprovázejí je pracovníci radnic a policisté.

V Česku se dodnes objevily téměř tři desítky ohnisek ptačí chřipky. Pouze v okolí Ivančic a Moravského Krumlova veterináři rozhodli utratit drůbež plošně v okolí tří kilometrů, tedy v ochranném pásmu. Až dezinfikování skončí, začne se odpočítávat lhůta 21 dnů omezujících opatření v tříkilometrovém ochranném pásmu a třicetidenní lhůta v desetikilometrovém dozorovém pásmu. Chovatelé už mají také požádáno o náhradu za utracená zvířata na ministerstvu zemědělství. To bude také obcím proplácet náklady na dezinfekční opatření.

Ptačí chřipka se v Česku letos objevila po deseti letech, zasáhla i řadu dalších evropských zemí. Kvůli nákaze bylo nutné utratit v Evropě miliony kusů drůbeže včetně velkých komerčních chovů. Ptáci mají téměř výlučně virus H5N8, u kterého se dosud neprokázal přenos na člověka

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám