Hlavní obsah

Pohřbí Mládek jedním paragrafem celý zákon? Politici se zrušení individuálních tarifů brání

– Praha
Novinky, bja, zpe

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) se snad musel zbláznit, sociální demokracie chce maximalizovat zisky operátorů - tak kritizují politici kontroverzní paragraf, který by lidem znemožnil vyjednat si u operátora výhodnější tarif. Oněch pár vět může zhatit přijetí zákona o elektronických komunikacích ve zkráceném řízení, jak původně zamýšlel premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ten se brání, že sporné pasáže mohou vypustit na vládě.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Článek

Paragraf 54 zakazuje operátorům při prodeji služeb poskytovat spotřebitelům služby za jiné ceny, než jak byly uveřejněny. Předkladatel zákona ministr Mládek to zdůvodnil slovy: „Český zákazník má právo přijít do obchodu a tu lepší cenu ihned dostat. Nemůžeme dopustit, aby podmínkou lepší ceny byla nějaká skrytá dohoda nebo vyhrožování odchodem od operátora.”

Tohle zdůvodnění se ovšem příčí nejen operátorům, Českému telekomunikačnímu úřadu, ale i politikům. A možná to znemožní i přijetí zákona do konce volebního období. Přijetí v prvním čtení bez rozpravy, jak původně zamýšlel Sobotka, totiž u ostatních stran podporu nemá.

„Novela zákona, kterou předložil pan ministr Mládek, je naprosto nepřijatelná, a to v paragrafu 54, kterým je zásadním způsobem omezena ochrana spotřebitele ve prospěch operátora. Není pochyb o tom, že politikou sociální demokracie je maximalizovat zisky operátorů a co nejméně chránit spotřebitele,” nastínil Novinkám šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.

Kalousek: Vyloučeno, že bychom pro tohle zvedli ruku

Možnost, že by zákon prošel v prvním čtení bez rozpravy, jak chtěl premiér, označil Kalousek za absurdní. „To nemůže projít,” uvedl Kalousek. V kontrastu s tím prý působí prohlášení Sobotky, že chtějí chránit občany se středními příjmy, směšně.

„Představa, že bychom pro tohle zvedli ruku, je vyloučená, představa, že bychom souhlasili s tím, aby to bylo projednáno ve zkráceném řízení, je také vyloučená. Tento návrh zákona jde minimálně v jednom paragrafu proti zájmům občanů ve prospěch jednoho velkého bohatého oligopolu,” dodal Kalousek.

Po dnešku ruku pro zákon nezvedne ani předseda koaliční KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. „Po dnešních konzultacích tento návrh navrhnu k přepracování. Hlasovat pro něj v této podobě nebudu,” sdělil Novinkám.

Stejně smýšlí i šéf hnutí ANO Andrej Babiš. „Určitě s tím nebudeme souhlasit. Pan Mládek chce vzít ještě výhody lidem, kteří si někde vyjednali lepší tarif, než je oficiální tarif, ještě jim chce vzít tu výhodu a dát ještě větší zisky operátorům. To se snad musel zbláznit,“ řekl Novinkám Babiš.

Babiš: Nebudeme pro to, aby všichni platili stejně

Mládkův argument, že toto ustanovení donutí operátory snižovat ceny a konkurovat si, považuje Babiš za nesmyslný. Podle něj to lidem znemožní si sjednat výhodnější volání. Proto bude proti tomuto paragrafu bojovat, třeba i formou pozměňovacích návrhů.

„Zákon se bude projednávat ve Sněmovně a bude tam množství pozměňovacích návrhů a my určitě nebudeme pro to, aby všichni platili stejný tarif, když dneska mají někteří, kteří si to sjednali, výhodnější. Určitě nebudeme chtít, aby se jim zhoršila ta pozice,” shrnul své stanovisko Babiš.

O možnosti využití pozměňovacích návrhů přitom uvažuje i ODS. „Stanoviska tvoříme až před závěrečným čtením, mimo jiné v závislosti na přijatých pozměňovacích návrzích. Rozhodně ale nepodpoříme zákon, který by snižoval práva zákazníků na úkor operátorů,” sdělil Novinkám předseda občanských demokratů Petr Fiala.

Sobotka: Všichni rozumní lidé to musí podpořit

Premiér Sobotka se ovšem brání, že nedostatky zákona lze odstranit při projednávání na vládě.

„Vláda návrh tohoto zákona ještě neprojednávala, teprve ho čeká debata ve vládní legislativě a pak následně jednání ve vládě. Pokud obsahuje nějaké sporné pasáže, vláda je může vypustit nebo upravit,“ sdělil Novinkám Sobotka.

Zdůraznil, že jeho cílem je prosadit vyšší pravomoci pro Český telekomunikační úřad, dát mu možnost udělovat pokuty procentem z obratu a posílit práva spotřebitelů.

„Návrh tohle vše obsahuje a tyto věci přece musí všichni rozumní lidé podpořit,“ uzavřel celou věc Sobotka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám