Hlavní obsah

Sobotka se postavil Zemanovi, nepodepíše jmenování Srpa do etické komise

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Barbora Zpěváčková

Šéf kabinetu Bohuslav Sobotka (ČSSD) se postavil prezidentovi Miloši Zemanovi. Premiér se totiž rozhodl, že nepodepíše jmenování Karla Srpa jako člena Etické komise ČR, jak Zeman navrhl. Sobotka v úterý Novinkám sdělil, že Srp nesplňuje zákonné předpoklady. Etická komise, která vznikla v roce 2011, rozhoduje o tom, kdo je protikomunistickým odbojářem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Karel Srp starší uprostřed fotografií z historie Jazzové sekce

Článek

„Pan Karel Srp udělal v době totality hodně dobrých věcí pro nezávislou kulturu. Bohužel ale udělal také špatné věci. Podle veřejně dostupných informací dlouhodobě a opakovaně donášel Státní bezpečnosti,” řekl Novinkám Sobotka.

„Proto nesplňuje zákonné předpoklady, aby se mohl stát členem etické komise, která rozhoduje o ocenění pro účastníky protikomunistického odporu,” doplnil premiér.

Z ústavy vyplývá, že rozhodnutí Zemana o jmenování Srpa není bez podpisu premiéra platné.

Proti je i komise

Srp před dvěma lety od komise osvědčení účastníka protikomunistického odboje nedostal. Je podezírán z toho, že spolupracoval se Státní bezpečností. Městský soud v Praze před sedmnácti lety však rozhodl, že Srp byl v evidenci Stb veden neoprávněně.

Jinak to vidí písničkáři Vladimír Merta či Jaroslav Hutka. „No to je výborné, mám ve svém estébáckém spise od Karla Srpa na sebe čtyři udání. StB o mně neměla moc informací, on jim je pečlivě doplnil. Jemu jsem věříval a všechno řekl, po převratě jsem se to pak dočetl ve spise,“ komentoval rozhodnutí Zemana Hutka na svém facebookovém profilu.

Proti nominaci se v úterý ohradila i sama komise. „Etická komise má za to, že pan Karel Srp jednal v době nesvobody tak, že existuje důvod pochybovat o řádném výkonu funkce člena etické komise, a tedy nesplňuje podmínku spolehlivosti,” uvedla v usnesení, které mají Novinky k dispozici.

Jmenování Srpa už před několika dny odmítl i jeden ze členů etické komise – filozof Jan Sokol. „Já mám ten dojem, že je to nějaký omyl. Kdyby se to opravdu stalo, tak je to hodně problematická věc. Vážím si pana Srpa i toho, co dělal, ale s odbojem a odporem proti komunismu to má málo co dočinění,“ řekl Sokol České televizi.

Dostal vyznamenání od Zemana

Srp je hudební publicista a zakladatel Jazzové sekce, která se před listopadem 1989 podílela na vydávání legálních i zakázaných publikací. Srp skončil v roce 1986 po politickém procesu na dva roky ve vězení. V říjnu 2013 dostal od prezidenta Zemana medaili Za zásluhy.

Etická komise se skládá z devíti členů. Po dvou členech volí a odvolává Sněmovna, Senát, Vláda a Rada Ústavu pro studium totalitních režimů, jednoho člena jmenuje a odvolává prezident.

Anketa

Souhlasíte s nominací Karla Srpa, který je podezřelý ze spolupráce s StB, do Etické komise ČR?
Ano
13 %
Ne
87 %
Celkem hlasovalo 4583 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám