Hlavní obsah

Labuť uhynulá v Hradci Králové měla ptačí chřipku

– Hradec Králové
Právo, Ludmila Žlábková

Labuť uhynulá ve středu u soutoku Labe s Orlicí v Hradci Králové měla ptačí chřipku. V pátek to potvrdily testy provedené Národní referenční laboratoří ve Státním veterinárním ústavu Praha.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje, Právo

Zásah hasičů na zamrzlém Labi v centru Hradce Králové

Článek

„U labutě byl prokázán vir aviární influenzy subtypu H5. Jedná se tak o druhé potvrzení výskytu viru H5 u volně žijících ptáků v Královéhradeckém kraji. Tím prvním byl nález kačera na břehu rybníka v Náchodě-Babí v pondělí 16. ledna,“ potvrdil Petr Majer, mluvčí Státní veterinární správy. Vzhledem k tomu, že ani v jednom případě se nejednalo o ptáky v chovech, ale volně žijící ptactvo, nebylo nutné přijímat žádná mimořádná opatření.

Přesto jsou veterináři v pohotovosti. Už ve čtvrtek zasahovali královéhradečtí hasiči na žádost veterinární správy opět ve stejné lokalitě. „Poprvé vyjeli krátce před osmou hodinou ráno k vodní elektrárně Hučák k uhynulé labuti na ledové kře,“ uvedla mluvčí hasičů Martina Žahourková.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje, Právo

Zásah hasičů na zamrzlém Labi v centru Hradce Králové

Druhá uhynulá labuť na řece byla ohlášena na operační středisko hasičů osm minut po druhé hodině odpoledne. „Hasiči tentokrát jeli k mostu u fakultní nemocnice,“ dodala Žahourková. Podle jejího vyjádření jsou lidé nyní k nálezům mrtvého ptactva vnímavější a hlásí takové nálezy častěji než v minulosti.

Vzorky uhynulých zvířat byly podle Petra Majera z veterinární správy odeslány do laboratoře. Výsledky budou známy během víkendu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám