Hlavní obsah

Pravice napadla u Ústavního soudu kontroly, čím lidé doma topí

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanci TOP 09 a ODS podali ústavní stížnost kvůli zákonu o ochraně ovzduší, který úřadům umožňuje kontrolovat, čím doma lidé topí. Podle obou pravicových stran je norma v rozporu s Ústavou zaručeným právem na nedotknutelnost obydlí.

Šéf ODS Petr Fiala ve Sněmovně mluvil o ústavní stížnosti kvůli kontrolám kotlůVideo: Barbora Zpěváčková, Novinky

 
Článek

„Nepodceňujeme ani ochranu zdraví, ani ochranu životního prostředí. Není ale možné zneužívat tyto úctyhodné motivy ke snižování ochrany lidských práv a svobod,“ okomentoval důvody podání stížnosti předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Ve stížnosti je návrh vypustit ze zákona sporný paragraf, neboť podle předkladatelů je možné narušit domovní svobodu pouze se souhlasem soudu.

„Jde o princip,” doplnil šéf ODS Petr Fiala, podle něhož je důležité, aby se Ústavní soud k této otázce vyjádřil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zleva šéfové ODS a TOP 09 Petr Fiala a Miroslav Kalousek

„Stát chce vědět nejen, co mají lidé v kuchyni, ale přímo v kamnech a vláda k tomu dala možnost. Přitom nedotknutelnost obydlí je jedním z nejstarších práv lidí vůči státu,“ doplnil poslanec Martin Plíšek.

Pokud by občan úředníkovi kontrolu topeniště neumožnil, hrozila by mu pokuta až 50 tisíc korun. Stejnou sankci norma ukládá i za topení nevhodným materiálem. [celá zpráva]

Normu podepsal prezident Miloš Zeman loni v prosinci. TOP 09 i ODS ústavní stížnost avizovaly dlouho dopředu. Pod návrh se podepsalo 41 poslanců.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám