Hlavní obsah

Na jihu Čech je další ohnisko ptačí chřipky

Veterináři ve středu potvrdili třetí ohnisko nákazy ptačí chřipky v Jihočeském kraji. Nemoc se objevila v malochovu v Sedlečku u Soběslavi na Táborsku, kde uhynulo několik hus a kachen. Chov, v němž je asi 50 desítek kusů drůbeže, bude utracen. Uvedl to mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ohniska se na začátku roku objevila nejdřív na jižní Moravě, následně pak v Lázních Toušeň ve Středočeském kraji. Veterináři utratili už přes 13 000 ptáků. Ve středu také veterinární lékaři potvrdili nález nemoci u uhynulé volně žijící kachny nalezené v neděli v Náchodě. Jde o první případ výskytu nemoci v Královéhradeckém kraji.

V jižních Čechách už veterináři vybili chovy v Libějovicích na Strakonicku a v Chotčinách na Táborsku.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Prokázaná ohniska ptačí chřipky

Ptačí chřipka se v ČR znovu objevila téměř po deseti letech, nákaza je také v dalších evropských zemích. Chovatelé mohou dostat od státu za vybité kusy náhradu, musejí však o ni požádat do šesti týdnů od utracení zvířat. Kvůli nákaze platí zákaz pořádání výstav ptáků, komerční chovatelé nesmějí ptactvo mít ve volném výběhu, jinak jim hrozí až dvoumilionová pokuta.

Veterináři náklady spojené s ptačí chřipkou předběžně spočítali na zhruba deset miliónů korun. Odškodnění za dosud utracené ptáky by mohlo vyjít na 6,5 miliónu korun. Materiál a ochranné pomůcky nebo pohonné hmoty pak stály veterináře zatím zhruba půl miliónu korun. Peníze na vyšetření činí 700 000 korun, asanační podniky odhadují náklady na likvidaci 46 tun uhynulých těl na 900 000 korun. Milión korun budou chtít hasiči.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám