Hlavní obsah

Veterináři potvrdili ptačí chřipku i na Strakonicku

– české Budějovice • Aktualizováno
Právo, ČTK, Pavel Orholz

Veterináři v pondělí odpoledne potvrdili záchyt už sedmého ohniska ptačí chřipky v republice. V úterý dopoledne budou muset utratit za asistence policie a hasičů asi 80 kusů drůbeže v Libějovicích na Strakonicku.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Právo o tom informoval ředitel Krajské veterinární správy v Českých Budějovicích František Kouba s tím, že se jedná už o druhé ohnisko viru na jihu Čech. Před třemi dny muselo být utraceno asi pět desítek kusů drůbeže z chovu v Chotčinách na Táborsku. [celá zpráva]

„I tentokrát se jedná o drobný chov soukromého chovatele, ve kterém jsou slepice a kachny. Utraceno by mělo být v úterý dopoledne asi osmdesát kusů drůbeže,“ konstatoval Kouba. Situace na Strakonicku je komplikovanější v tom, že nedaleko Libějovic je provoz společnosti Vodňanská drůbež. „Tam budou platit zvýšená opatření,“ doplnil Kouba.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Prokázaná ohniska ptačí chřipky

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) v pondělí oznámil, že škody spojené se zásahy proti ptačí chřipce v chovech se zatím pohybují mezi sedmi a osmi miliony korun. Ministerstvo má v záloze 31 milionů korun. Veterináři museli kvůli ptačí chřipce utratit už přes 13 tisíc ptáků.

V celé zemi je sedm ohnisek nemoci, do Česka zasahuje také ochranná a dozorová zóna od ohniska choroby z Polska. O víkendu také veterináři potvrdili nemoc u volně žijící labutě u Pražské tržnice v Praze 7. [celá zpráva] Nově se řeší také podezření na nákazu u další labutě nalezené u pražského Střeleckého ostrova.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám