Hlavní obsah

Veterináři potvrdili ptačí chřipku u volně žijící labutě v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Veterináři potvrdili přítomnost viru ptačí chřipky H5N8 u volně žijící labutě nalezené u Pražské tržnice v Praze 7. Zatím však podle mluvčího Státní veterinární správy (SVS) Petra Pejchala mimořádná opatření nechystají. Ptačí chřipka se v Česku objevila před více než týdnem po zhruba deseti letech. Zatím je zaznamenáno šest ohnisek.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Městská veterinární správa v Praze v minulém týdnu prověřovala pět labutí a volavku," sdělil Pejchal, pozitivní na ptačí chřipku byla pouze jedna labuť.

Veterináři i chovatelé tak podle něj mají informaci, že se nakažení ptáci můžou vyskytovat i v metropoli, a měli by proto dodržovat všechna preventivní opatření.

Utraceno už 13 tisíc ptáků

Nejblíže hlavnímu městu zatím bylo ohnisko v Lázních Toušeň na východ od Prahy.

V České republice dosud veterináři zjistili šest ohnisek ptačí chřipky, hlavně na jižní Moravě, ale i například v Chotčinách na Táborsku, kde v pátek utratili pět desítek kusů drůbeže z chovu zasaženého ptačí chřipkou.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Prokázaná ohniska ptačí chřipky

Navíc do českého pohraničí zasahují i ochranná pásma okolo polského ohniska v lokalitě města Kudowa Zdrój asi kilometr za státní hranicí.

Celkem v Česku veterináři dosud utratili přes 13 tisíc ptáků.

Ptačí chřipka se v Česku znovu objevila po téměř deseti letech, nákaza je také v mnoha dalších evropských zemích. Chovatelé mohou dostat od státu za vybité kusy náhradu, musí však o ni požádat do šesti týdnů od utracení drůbeže. Kvůli nákaze platí zákaz pořádání výstav ptáků, komerční chovatelé nesmějí ptactvo mít ve volném výběhu, jinak jim hrozí až dvoumiliónová pokuta.

Reklama

Související články

Ptačí záchranáři mají napilno

„Určitě je to labuť,“ ujišťovala starší paní před bezmála dvěma lety pracovníky Záchranné stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy, když vytočila jejich...

Výběr článků

Načítám