Hlavní obsah

Úroveň žáků se zhoršuje, ODS apeluje na vládu, aby dala víc peněz na vzdělání

Novinky, bja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Úroveň žáků devátých tříd se zhoršuje. Především se to týká matematiky a přírodních věd. Upozornila na to na tiskové konferenci ODS. Důvodem takového stavu je podle občanských demokratů mimo jiné neúměrná legislativní zátěž — ta prý zahlcuje školy a nutí vyučující kromě přípravy na hodinu ještě vyplňovat další dokumenty.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ODS Petr Fiala s Václavem Klausem ml.

Článek

Klesající úroveň žáků — zejména co se týká přírodních věd a matematiky — se podle předsedy ODS Petra Fialy ukazuje při srovnávacích testech.

„Sobotkova vláda má k dispozici mimořádný hospodářský růst, a to je přesně ta situace, kdy bychom měli peníze investovat do škol,” naznačil řešení Fiala.

Expert strany na školství Václav Klaus mladší uvedl, že daňoví poplatníci nyní platí více, a proto by za své peníze měli požadovat lepší vzdělání pro své děti.

„Když se na to podíváme rozumně, tak do rozpočtů škol jde čím dál tím menší část,” poznamenal.

Zbytečná byrokracie

ODS kritizuje také zbytečně velkou byrokracii. Ta prý pouze zahlcuje školy, které se pak podle Klause nemohou plně věnovat výuce dětí.

Klaus uvedl, že má ze škol zprávy, že ač učitelé pracují více a vynakládají větší úsilí, mají horší výsledky. Je to dáno prý tím, že musí vyplňovat stohy zbytečných dokumentů.

Jeho snahou je nyní rozpoutat veřejnou diskuzi a apelovat na vládu, aby některé zákony, jako je třeba tzv. pamlsková vyhláška, zrušila.

Podle ODS by se stát měl také zaměřit na školy, kde více než polovina studentů neudělá maturitu. Chyba je totiž podle nich v takovém případě jasně na straně školy. „Pokud by v nějaké nemocnici polovina lidí zemřela na zánět slepého střeva, tak tam jsou hned všechna média,” použil přirovnání Klaus mladší.

Reklama

Výběr článků

Načítám