Hlavní obsah

Nečasová si nechávala říkat pilan

Právo, Radim Vaculík

K odhalení Jany Nečasové, kterou spolu s lobbistou Ivo Rittigem a jeho právníkem Davidem Michalem uznal v úterý pražský městský soud vinnými z vyzrazení utajovaných informací Bezpečnostní informační služby (BIS), napomohla vedle odposlechů i jejich chatová komunikace. Nečasová touto formou jednala nejen s Rittigem a Michalem, ale též s tehdejšími šéfy pražského vrchního a městského státního zastupitelství Vlastimilem Rampulou, respektive Janou Hercegovou.

Foto: Petr Horník, Právo

Jana Nečasová

Článek

Nečasová si pilně psala zejména s Rittigovým právníkem Davidem Michalem, a to téměř stokrát, se samotným Rittigem šlo o více než dvě desítky takových kontaktů.

Mezi těmi, s kým si minimálně jednou chatovala, byli i Rampula a Hercegová.

Nagyová měla při chatování přezdívku „pilan“ a lze jen spekulovat o tom, co znamenala. Rittig naopak své jméno neskrýval, advokát Michal používal přezdívky „turako“ či „JUDr. JUDr.“.

Jak se zbavit Šlachty

Některé výroky aktérů tohoto chatování jsou nicméně zarážející. Například debata mezi Michalem a Nagyovou o tom, jak se zbavit tehdejšího šéfa protimafiánského policejního útvaru (ÚOOZ) Roberta Šlachty, jehož podřízení paradoxně případ vyšetřovali.

Soud potrestal Nečasovou a Rittiga za vyzrazení zprávy BIS
Městský soud v Praze v úterý uznal Janu Nečasovou a Ivo Rittiga vinnými v případu vyzrazení utajovaných informací Bezpečnostní informační služby (BIS). Rittigovi soud uložil devítiměsíční podmíněný trest se zkušební dobou 18 měsíců. Jeho právníkovi Davidu Michalovi stejný trest. Nečasovou pak potrestal 18měsíční podmínkou s tříletou zkušební lhůtou. Naopak Tomáše Jindru soud osvobodil.

Michal šéfce sekretariátu navrhoval spojení ÚOOZ s Národní protidrogovou centrálou s tím, že by tak Šlachta přišel o post ředitele jednotky.

Advokát v této souvislosti napsal, že už s tím prý souhlasí i tehdejší policejní prezident Petr Lessy, naopak věc je ale zatím údajně neprůchodná přes tehdejšího ministra vnitra a bývalého šéfa ÚOOZ Jana Kubiceho.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra Jan Kubice (vpředu) přišel 1. března k Obvodnímu soudu pro Prahu 7, aby vypovídal v případu bývalého policejního prezidenta Petra Lessyho

Sám Lessy ale v úterý na dotaz Práva jakýkoli kontakt s Michalem či přímo Rittigem popřel.

„Vůbec ho (Michala) neznám. Ani nevím, jak ten člověk vypadá. A toho druhého člověka (Rittiga) znám akorát z médií, v životě jsem s ním nemluvil, natož abych s ním o čemkoli jednal. Zcela to odmítám, a byl jsem naopak radikálně proti jakémukoli takovémuto slučování útvarů,“ řekl Právu Lessy.

Rittig však měl podle všeho u policie dobré zdroje, protože v jiném chatu napsal Nagyové o tom, že si „před pěti minutami převzal Randák usnesení o zahájení trestního stíhání“.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ivo Rittig (vlevo) a David Michal před soudní síní

Narážel tím na kauzu, v níž byl někdejší šéf civilní rozvědky Karel Randák obviněn a později pravomocně zproštěn obžaloby kvůli údajnému zveřejnění výše platu, který pobírala právě Nagyová. Rittig si přitom po jeho obvinění při chatování údajně lebedil, jak všechno klaplo.

Inspirace Rathem?

Obžalovaný lobbista se ve své obhajobě u pražského městského soudu zjevně nechal inspirovat korupční kauzou bývalého hejtmana a poslance ČSSD Davida Ratha a stejně jako on u hlavního líčení napadl zákonnost odposlechů.

V případě bývalého středočeského hejtmana se to vyplatilo, když pražský vrchní soud původní odsuzující verdikt znějící na 8,5 roku Rathovi právě kvůli nedostatečně odůvodněným, a tudíž prý nezákonným odposlechům loni na podzim zrušil.

Zda totéž nyní učiní odvolací vrchní soud v kauze údajného vyzrazení utajované zprávy kontrarozvědky (BIS), se ukáže.

Předseda soudního senátu Petr Novák k odposlechům uvedl, že jde o jediný důkaz, který svědčí o vině obžalovaných. Pokud odvolací soud tyto důkazy neuzná, bude muset Nečasovou a Rittiga s Michalem obžaloby zprostit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám