Hlavní obsah

Soud uznal Nečasovou a Rittiga vinnými z vyzrazení zprávy BIS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Městský soud v Praze v úterý uznal Janu Nečasovou a Ivo Rittiga vinnými v případu vyzrazení utajovaných informací Bezpečnostní informační služby (BIS). Rittigovi soud uložil devítiměsíční podmíněný trest se zkušební dobou 18 měsíců. Jeho právníkovi Davidu Michalovi stejný trest. Nečasovou pak potrestal 18měsíční podmínkou s tříletou zkušební lhůtou. Naopak Tomáše Jindru soud osvobodil.

Kauza vyzrazení informací BIS. Vyjádření zúčastněných k rozhodnutí souduVideo: Novinky

 
Článek

Je to vůbec poprvé, co byli Rittig a Nečasová uznáni vinnými a potrestáni, byť zatím nepravomocně.

Lobbista Rittig a tehdejší poradce ministra zemědělství Tomáš Jindra měli podle obžaloby navést někdejší šéfku sekretariátu premiéra Nečasovou (dříve Nagyovou), aby jim skrze právníka poskytla informace ze zprávy určené pro premiéra.

Žalobce požadoval podmíněné tresty

Státní zástupce navrhoval pro Nečasovou tříletou podmínku se zkušební dobou pěti let. Pro Rittiga s Jindrou a Davidem Michalem žádal rovněž podmínečné tresty, a sice 18 měsíců s tříletou zkušební dobou a peněžitý trest 200 až 300 tisíc korun.

Pokud by peněžité tresty nezaplatili, chtěl pro ně žalobce rok vězení. Podle státního zástupce byla vina všech obžalovaných prokázána. Obhájci naopak požadovali zproštění obžaloby. O vině prý nesvědčí žádný důkaz.

Nečasová: Cítím se nevinná

„Cítím se nevinná,” prohlásila ve své závěrečné řeči Nečasová s tím, že obžalobu jednoznačně odmítá jako nepravdivou. „Žádné utajované informace mi nikdy na Úřadu vlády nebyly k dispozici a ani mi je nikdo nepředkládal. O žádné zprávě BIS jsem nevěděla,” podotkla Nečasová.

Zároveň odmítla, že by cokoli vyzradila na schůzce v březnu 2012 Rittigovu advokátu Michalovi, prý mu jen sdělila rozhořčení premiéra Petra Nečase nad děním na ministerstvu zemědělství. Proč právě jemu, to příliš nevysvětlila, pouze uvedla, že Nečas chtěl, aby jeho rozhořčení dostatečně pochopil tehdejší ministr zemědělství Petr Bendl (ODS), jeho spojení s Michalem či Rittigem však neupřesnila.

Po své závěrečné řeči Nečasová požádala soud, aby rozsudek vynesl bez její přítomnosti, předseda soudního senátu Petr Novák jí vyhověl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Nečas a Jana Nečasová u městského soudu v Praze

Absurdní obžaloba s vymyšlenými důkazy, uvedl Rittig

"To, že je obžaloba absurdní, se potvrdilo. Celá kauza je absurdní a postavená na vymyšlených důkazech obžaloby," poznamenal Rittig s tím, že jediným faktickým důkazem jsou prostorové odposlechy z pokoje pražského hotelu Ventana. A ty znovu označil za nezákonné.

"Na závěr říkám, že jsem se nedopustil toho, co je popsáno v obžalobě. Žádný trestný čin jsem vědomě ani nevědomě nespáchal," uvedl Rittig.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ivo Rittig se svou obhájkyní před vynesením rozsudku v kauze údajného vyzrazení utajované informace BIS u městského soudu v Praze.

Ve stejném duchu hovořili všichni čtyři obžalovaní, podle advokáta Michala se skutek tvrzený obžalobou vůbec nestal.

Schůzka z roku 2012

Vzhledem k funkci, kterou Nečasová zastávala, hrozí současné manželce expremiéra Petra Nečase (ODS) až osm let vězení. Rittigovi, Jindrovi a právníkovi Michalovi může soud uložit maximálně tříleté tresty.

Obžaloba tvrdí, že se Rittig s Jindrou dověděli v roce 2012 od Nečasové a ministra zemědělství, že Nečas dostal od šéfa civilní rozvědky utajený materiál. Dovodili, že se týká právě jich, a Rittig proto poslal svého advokáta na schůzku s Nečasovou, která prý právníkovi obsah zprávy sdělila. Rittig pak údajně mohl učinit kroky k zakrytí svého vlivu na státní orgány.

Jana Nečasová a Ivo Rittig u souduVideo: Novinky

Nečasová zdůrazňovala, že takovým postupem by ohrozila jak své zaměstnání, tak i premiéra, s nímž v té době měla už dlouholetý vztah. Rittig poukazuje mimo jiné na to, že odposlechy jeho schůzek pořídila policie v rozporu se zákonem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám