Hlavní obsah

Policejní nákupy v roce 2017: stamilióny na auta, uniformy nebo vesty

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vedení policie chce v nadcházejícím roce pokračovat v masivní obměně svého vybavení a plánuje tak investovat stovky miliónů do nových vozů nebo do další výbavy policistů. Nakupovat by se tak během roku 2017 měly kromě aut především neprůstřelné vesty, zbraně nebo ruční laserové radary.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Ochranná služba Policie ČR převzala 20. prosince v Praze nové automobily Audi S6.

Článek

Právu to řekla mluvčí policejního prezidia Ivana Nguyenová s tím, že priority pro příští rok v tomto směru vycházejí z toho, co se nestihlo nakoupit v roce letošním.

„Nepodařilo se nám zrealizovat nákupy policejních uniforem, služebních dopravních prostředků v policejním provedení a balistických panelů.

Obě zakázky se budou v roce 2017 opakovat,“ uvedla v této souvislosti mluvčí.

Podle ní má vedení policie například připraveno zhruba 200 miliónů na nákupy různých součástí nebo doplňků uniforem, 100 miliónů chce dát za prostředky balistické ochrany a s přibližně stejnou částkou pak počítá i na doplnění výzbroje policistů.

„Investiční prioritou je také nákup vozidel v policejním i komerčním provedení,“ doplnila Nguyenová. Podle ní by se měly pořizovat ale i motorky nebo ruční měřiče rychlosti a peníze chce policie „nalít“ i do systémů svého rádiového spojení nebo informačních systémů včetně toho vízového nebo cizineckého.

Rekonstrukce sídla centrály

Vedení policie se chystá také pokračovat v rozsáhlé rekonstrukci objektu bývalého protimafiánského útvaru na pražské Zbraslavi, kde nyní sídlí nástupnická Centrála proti organizovanému zločinu, a věnovat se chce také rekonstrukcím nebo výstavbám dalších objektů po celé republice.

Ministr vnitra Mi­lan Chovanec (ČSSD) přitom na příští rok pro svůj resort „vymámil“ z vicepremiéra a správce státní kasy Andreje Babiše (ANO) proti letošnímu roku o necelé čtyři miliardy korun navíc. Celkově tak bude vnitro hospodařit s necelými 64 miliardami korun.

Policie převzala deset Audi S6, rychlejší vozy nikdy nemělaVideo: Novinky

Výdaje samotné policie přitom například v právě končícím roce činily podle oficiálních údajů ministerstva více než polovinu celého šedesátimiliardového balíku.

Letos policie nakoupila například rychlé vozy Audi, motorky BMW, unikátní nákladní vůz Tatra pro pyrotechnickou službu nebo osobní vozy Škoda na alternativní pohon CNG.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám