Hlavní obsah

Zeman ocenil ekonomický růst a lidem popřál radost i úsměv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman v tradičním projevu konstatoval, že lidé mají důvody k radosti. Připomněl prosperující ekonomiku, rostoucí mzdy i nízkou nezaměstnanost. Kritizoval naopak nízké veřejné investice, nesmyslné dotace i některé sociální dávky.

Vánoční projev Miloše ZemanaVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

„Bilance je pozitivní, i když každá mince má dvě strany,” uvedl Zeman k ekonomické situaci.

K politické situaci prezident podotkl, že koaliční vládnutí pochopitelně provázejí krize. Připomněl koaliční rozmíšku mezi ČSSD a ANO na téma policejní reorganizace. Zdůraznil, že se nepostavil na žádnou stranu sporu a snažil se být moderátorem.

Vrátil se rovněž k letošním krajským volbám a popřál novým krajským koalicím, „aby vydržely a byly úspěšné”.

K zahraniční politice prezident připomněl, že „je smutný z brexitu”. Kritizoval „neschopné, byrokratické vedení EU”, které podle něj není ani schopno chránit hranice EU.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Migranti jako podhoubí terorismu

Zeman připomněl i spojitost migrační krize a zhoršené bezpečnostní situace v Evropě. V následujících dvou letech by proto podle něj neměli být v rámci kvót do ČR přijímáni žádní migranti.

„Nemám nic proti tomu, abychom pomáhali na jejich nebo sousedním území, ”uvedl prezident a vyslovil se pro pomoc Řecku a Itálii, které se s migrační vlnou potýkají. Přijetí migrantů by podle prezidenta mohlo i v ČR vytvořit „podhoubí pro teroristické útoky”.

Zeman neopomněl i kritiku médií a vyslovil se proti cenzurování internetu. Zmínil v této souvislost ministerstvo vnitra, které hodlá bojovat mimo jiné proti proruské propagandě. „Nepřál bych si, aby ministerstvo vnitra bylo novodobým Koniášem,” uvedl prezident.

V závěru projevu prezident popřál lidem „radost a úsměv” a pozitivní myšlení, aby Češi nebyli považování za nejskeptičtější národ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám