Hlavní obsah

Sobotka si pochválil vládu a chce pracovat naplno. Nemá vizi, míní Fiala

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Několikrát to vypadalo, že současná koalice ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL kvůli různým sporům a hádkám nevydrží. Nyní, deset měsíců před parlamentními volbami, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) slibuje, že kabinet bude pracovat až do konce funkčního období. Svoji vládu pochválil za to, že přinesla Česku politickou i ekonomickou stabilitu. Předseda opoziční ODS Petr Fiala se vzápětí do Sobotky obul s tím, že nemá pro následující rok žádnou vizi a že vláda promarňuje příležitost.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka na bilanční tiskové konferenci

Článek

„Chci slíbit, že vláda bude naplno fungovat až do konce funkčního období. Chci udělat všechno pro to, abychom neztratili ani tempo, ani energii,“ prohlásil premiér na středeční bilanční tiskové konferenci, během které chválil fungování kabinetu pod svým vedením.

„Není to vždy úplně jednoduché, musíme často dělat kompromisy. Vláda přinesla Česku politickou stabilitu, pomáhá ekonomice země, zvyšuje kredit ČR,“ řekl Sobotka.

Zdůraznil, že rostou reálné mzdy, zvýšila se minimální mzda a je nízká nezaměstnanost. „Ačkoliv se bezpečnostní situace zhoršovala, u nás se děl přesný opak. Daří se snižovat kriminalitu, klesla zhruba o 10 procent. Navyšujeme počty policistů, zvyšuje se počet vojáků,“ vyjmenovával premiér.

Pomoc samoživitelkám

Sobotka zároveň představil priority, které by podle něj měla vláda ještě dotáhnout do konce. Zmínil například podporu hospodářského růstu, zákon o sociálním bydlení, valorizaci plateb za státní pojištěnce nebo situaci samoživitelek a zákon o zálohovaném výživném.

„Chci, aby kabinet udělal konkrétní kroky, které pomohou samoživitelkám. Není možné, aby tato vláda skončila a situace by byla stejná, jako když naše vláda nastupovala,“ konstatoval.

Dokončit by se podle něj měl také zákon o bezplatné právní pomoci. Chce, aby se koalice shodla i na zvýšení nemocenské pro dlouhodobě nemocné či na dalším zvýšení minimální mzdy od ledna 2018. „Měla by se pohybovat na úrovni 40 procent průměrné mzdy,“ míní. Kabinet má podle něj také připravit prostor pro další zvýšení platů učitelů, hasičů a státních zaměstnanců.

Fiala: Sobotka nemá žádnou vizi

Šéf opoziční ODS Petr Fiala Sobotkovu tiskovou konferenci komentoval se slovy, že premiér nemá pro rok 2017 žádnou vizi. „Premiér dnes jako již tradičně ve svých vystoupeních pouze popsal stav, ve kterém se Česká republika nachází. Od premiéra bychom ale očekávali představení směru a vize, kterou by chtěl v příštím roce naplňovat,“ podotkl Fiala.

Dodal, že je dobře, že se ekonomice daří a zažíváme jedno z ekonomicky nejlepších období v novodobé historii. Špatné ale podle něj je, že vláda růst nevyužívá ke zlepšení vzdělávání, ke zkvalitnění fungování veřejné správy a odstranění zbytečné byrokracie nebo k vyšším investicím do obrany.

„Peníze, které vláda od daňových poplatníků vybírá, pouze utrácí. Zvětšuje stát, počet úředníků, ale občané žádné zlepšení služeb necítí. Bohuslav Sobotka promarňuje příležitost, kterou mu ekonomická situace poskytuje,“ prohlásil Fiala.

Podobný názor má i šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. ČTK řekl, že vláda se podle něj dívá jen do října 2017, kdy by se měly konat volby. „Prostě po nás potopa,” prohlásil.

Anketa

Jak byste ohodnotili vládu Bohuslava Sobotky (od jedničky do pětky, jako ve škole)
1
3,6 %
2
16,1 %
3
6,5 %
4
7,2 %
5
66,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5594 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám