Hlavní obsah

Zármutek a rozhořčení. Zeman kondoloval německému prezidentovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman v úterý kondoloval svému německému protějšku Joachimu Gauckovi kvůli útoku v Berlíně. Informaci o atentátu podle svých slov přijal s „hlubokým zármutkem a mimořádným rozhořčením”.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„S hlubokým zármutkem a mimořádným rozhořčením jsem přijal smutnou zprávu o teroristickém útoku, kterým byli postiženi občané na vánočních trzích v Berlíně. Hluboce soucítím s rodinami obětí, které se v tomto adventním čase budou muset vyrovnat se ztrátou blízkého člověka nebo se strachovat o jeho život a zdraví,“ napsal Zeman.

Podle něj útočník „prokázal hlubokou nenávist nejen vůči německému národu, ale také vůči symbolům, které jsou velmi silně zakořeněny v naší kultuře, a které máme spojené s radostí, nadějí a pomocí bližnímu“.

Gaucka Zeman ujistil, že boj proti terorismu patří k prioritám České republiky. Podle něj je „nezbytné, aby se Evropa spojila a hájila hodnoty, na kterých je založena“.

Útočník na berlínském vánočním trhu najel kamiónem do davu lidí a dvanáct jich usmrtil. Přes 40 osob utrpělo zranění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám