Hlavní obsah

Osm set obcí by mohlo přijít o hospodu či obchod z důvodu zavedení EET

Novinky, bja
Praha

V téměř osmi stech obcí hrozí, že skončí jejich místní restaurace nebo obchody z důvodu zavedení elektronické evidence tržeb (EET). Vyplývá to z průzkumu Sdružení místních samospráv (SMS). Řekl v pátek na tiskové konferenci její předseda Stanislav Polčák (STAN).

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Na snímku jedna z prvních účtenek vystavených v kavárně z pokladny EET.

Článek

„V naší obci existuje taková krásná malebná hospůdka. Přesněji je to nedaleko naší obce, není to přímo v ní. Je na cyklistické stezce, a v této malebné hospůdce se zastavují turisté a chodí tam i místní. Obsluhuje v ní osmdesátiletá paní, která nemá dobrý vztah s technikou. Nedokáže obsluhovat ani chytrý mobil, natožpak eletronickou evidenci tržeb. Obávám se, že to u ní ani nebude možné, protože tam není možnost připojení k internetu,” popsal situaci ve své obci starosta Kamýku nad Vltavou Petr Halada.

„V současné době má zavřeno a myslím si, že už ani neotevře, protože by to pro ni dopadlo velice tragicky,” dodal.

Foto: Petr Horník, Právo

Europoslanec Stanislav Polčák (TOP 09/STAN)

Možnost, že by si provozovatelka restaurace vzala k sobě někoho na výpomoc, odmítá. Paní podle něj provozuje živnost ve svém vlastním domě, a tak není příliš reálné, že by si tam vpustila někoho cizího.

„Ona to dělá ze srdce. Není to jenom hospoda, ale je to i místo, kam si místní chodí pro poštu. Lidé si tam chodí pro mléko, které tam dováží místní zemědělec. Je to místo, kam se chodí pro sýry a dojíždí tam prodejna potravin pro lidi, co už nejsou schopni si dojít do obce,” uzavřel celou věc Halada.

Kdo tu manipuluje?

Podobných příběhů je podle Polčáka více, mluví až o stovkách restaurací, pro něž bylo EET onou pomyslnou poslední kapkou, a proto zavřely. Je to ovšem pouze jeho osobní odhad.

Z dotazníkového šetření, které jeho sdružení nechalo vyplnit starosty 1500 menších obcí, vyplývá, že o hospůdku či prodejnu by mohlo přijít více než osm set obcí. Ohrožených provozoven je podle průzkumu téměř 1500.

Ministerstvo financí se proti tvrzení průzkumu sdružení místních samospráv vymezilo s tím, že je manipulativní.

„Ministerstvo financí se ostře ohrazuje proti účelově zkreslené a politicky motivované anketě iniciované Sdružením místních samospráv a souvisejícím výrokům jeho předsedy Stanislava Polčáka (STAN), které mají za cíl vyvolat u občanů dojem masové likvidace restauračních zařízení v důsledku zavedení elektronické evidence tržeb. Cíl ankety byl jediný – překroutit realitu. Vzniklo tak několik článků založených na této lživé kampani,” je uvedeno v tiskové zprávě resortu.

Proti tomu se ovšem ostře ohradil Polčák. Ten odmítá, že by šlo o manipulaci. Pouze prý rozeslali na obecní úřady dotazníky a posbírali jejich odpovědi. Nyní tedy podle Polčáka pouze interpretují získaná data. Podle něj z průzkumu nevyplývá, že by restaurace hned zanikly, ale že jsou nyní ohroženy.

Podle Babiše nejsou informace pravdivé

Sdružení místních samospráv také překvapilo, že by se evidence tržeb také měla týkat spolků, například sportovců či dobrovolných hasičů, a to ve chvíli, kdy pořádají ples či oslavu. Polčák konstatoval, že to považují za největší ohrožení v rámci elektronické evidence tržeb. Ohroženy jsou podle něj desítky tisíc spolků.

Řešením by přitom podle sdružení bylo, kdyby se provozovatelé drobných živností dohodli s daňovou správou na paušální dani. Úpravu, která by to umožnila, předložil nedávno ministr financí Andrej Babiš (ANO) k vládnímu daňovému balíčku. V návrhu chce, aby se EET netýkalo drobných podnikatelů, jejichž zisky v posledních třech letech nepřekročily 250 tisíc korun za rok.

Babiš na tvrzení sdružení místních samospráv reagoval slovy, že průzkum byl zpolitizovaný. „Máme informace, že ty informace nebyly pravdivé, že ty hospody fungují. Sami hospodští se ozývají, že fungují, protože jim to dělá negativní reklamu,” řekl v pátek na tiskové konferenci.

Dodal, že je normální, že lidé končí nebo začínají s podnikáním. „Jenom v roce 2015 bylo zavřeno 4410 hospod a letos do konce listopadu bylo zavřeno téměř 2500. Takže pokud někdo končí s podnikáním, má k tomu různé důvody,” řekl na tiskové konferenci Babiš.

Reklama

Výběr článků

Načítám