Hlavní obsah

Extrémní Krkomen vrcholí v Krkonoších

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Super extrémní závod, v němž jednoznačně platí „jeden za všechny, všichni za jednoho”, vrcholí v Krkonoších. Souboj sami se sebou svádějí čeští vojáci a družstvo Horské služby. Přebor velitele Pozemních sil Armády ČR zvládne na jedničku málokdo. Polovina tříčlenných družstev během čtyř dnů nonstop v zimní horské přírodě většinou vypadne ze hry.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Krkomen v mnohém kopíruje závod pořádaný v Krkonoších od roku 1927, kdy ve Špindlerově Mlýně sídlila stálá vojenská posádka hraničářů.

Článek

Bivaky, rychlé přesuny s plnou polní a branné disciplíny dají organismu zabrat. Jinak tomu není letos, kdy po třech dnech skončilo jedenáct z osmnácti tříčlenných družstev.

„Standardní vojenský výcvik by měl stačit. Pokud ale jdete na slušné umístění, musíte přidat a něco natrénovat. Je to ale hlavně o hlavě. Rozhoduje psychika,“ míní Jakub Havel ze 14. pluku v Pardubicích. „Kolega psychicky nevydržel, tak padlo celé družstvo. Je to o sounáležitosti a kolegialitě,“ podotkl Havel. Družstva se pohybují od kóty ke kótě. Pokud terén dovolí, tak na skialpinistických lyžích.

Rozhoduje čas

Body rozmístěné po celých Krkonoších včetně 1603 metrů vysoké Sněžky, sevřené v úterý sedmnáctistupňovým mrazem, zakreslí po zaměření obyčejnou buzolou účastníci závodu do mapy. Souřadnice prvního bodu získají družstva vysílačkou ze štábu a potom už postupují bod po bodu. Trasu mezi jednotlivými body volí co možná nejkratší bez ohledu na nástrahy přírody. Čas rozhoduje.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Součástí je i překonávání překážek a zátarasů.

„Letos se stalo, že výsadkáři z Chrudimi vyrazili sice nejkratší, ale zato nejtvrdší cestou. Tu okopírovalo jiné družstvo, které ji nezvládlo a skončilo,“ popisuje sportovní ředitel závodu Eduard Zíka. Vojáci spolu se záchranáři letos zdolávají okolo sedmdesáti kilometrů s každodenním převýšením dva tisíce metrů.

Střelba i hod lopatkou

Cestu mezi jednotlivými body vyplňuje střelba speciálními náboji z vrchu po baloncích, hod granátem a polní lopatkou, obsazení řopíku nebo kladení protitankových min, když před tím je nutné překonat raftem vodní tok. Pomoci se mohou členové družstev v případě krajní nouze dovolat zapečetěným mobilem. Telefonát pro ně ovšem znamená konec závodu.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Polovina tříčlenných družstev během čtyř dnů nonstop v zimní horské přírodě většinou vypadne ze hry.

Závodníky vybavené čipem, neustále on-line, sledují kartografové z Vojenského geografického a hydrometeorologického úřadu v Dobrušce.

Krkomen v mnohém kopíruje závod pořádaný v Krkonoších od roku 1927, kdy ve Špindlerově Mlýně sídlila stálá vojenská posádka hraničářů. Vojáci mají stejně jako prvorepublikoví předchůdci závod za součást zimního výcviku.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Závodníky vybavené čipem, neustále sledují kartografové z Vojenského geografického a hydrometeorologického úřadu v Dobrušce.

„Nejde o to si za každou cenu něco dokazovat, ale být připraven na extrémní situace, které mohou kdykoliv nastat,“ charakterizoval závod jeden z účastníků. Krkomen znamená kvalifikaci na podobnou mezinárodní akci Winter Survival v Jeseníkách.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Vojáci spolu se záchranáři letos zdolávají okolo sedmdesáti kilometrů s každodenním převýšením dva tisíce metrů.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Vojáci spolu se záchranáři letos zdolávají okolo sedmdesáti kilometrů s každodenním převýšením dva tisíce metrů.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Přesuny na lyžích.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Cestu mezi jednotlivými body vyplňuje střelba speciálními náboji z vrchu po baloncích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám