Hlavní obsah

Sobotka by vyhodil ministra dopravy za ANO Ťoka. Babiš nesouhlasí

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) by ve vládě vyměnil ministra dopravy Dana Ťoka (ANO). Na bilanční schůzce to řekl šéfovi hnutí ANO a ministru financí Andreji Babišovi. Ten s personálními změnami nesouhlasí, Ťok podle něj pracuje dobře.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr dopravy Dan Ťok (vlevo) a premiér Bohuslav Sobotka po společném jednání. Archivní foto.

Článek

„Diskutovali jsme o ministrech za ANO, neshodli jsme se na fungování práce, kterou odvádí pan ministr Ťok,“ uvedl premiér s tím, že Babiš však s personální změnou nesouhlasí.

Babiš k tomu podotkl, že resort měl historicky velký počet ministrů a hnutí ANO podle něj ministerstvo převzalo ve špatném stavu.

„Hlavně velký úspěch bude, že se v sobotu otevře dálnice D8. Nechápu, proč naše média permanentně kritizují našeho ministra. Bude to on, kdo to dokončí. Ta dálnice měla být dokončena v roce 2001,“ prohlásil Babiš. Dodal, že na ministry ČSSD má taky svůj názor, ale nepřísluší mu je hodnotit.

Je to odpovědnost předsedů stran, řekl Sobotka

„Když jsem se rozhodl udělat změny ve vládě, vyzval jsem koaliční předsedy, jestli nechtějí svůj tým obměnit nebo posílit. Je to součást jejich odpovědnosti,“ dodal Sobotka.

Premiér ve vládě vystřídal dva sociálnědemokratické ministry. Na resortu zdravotnictví skončil na konci listopadu Svatopluk Němeček, místo něj nastoupil šéf motolské nemocnice Miloslav Ludvík. Někdejšího ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera vystřídal Jan Chvojka.

Atmosféra věcná

Sobotka se s Babišem sešel v rámci bilančních schůzek se všemi členy vlády. Šéf státní kasy před příchodem do Strakovy akademie setkání zpochybnil.

„Nechápu podstatu těch bilančních jednání. Dnes je 13. prosince. Většinou se bilancuje, když je ucelený rok nebo výročí vlády, to máme 29. ledna,“ řekl novinářům Babiš, který je se Sobotkou poslední dobou na nože.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Foto: Michal Doležal, ČTK

Dan Ťok

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministr financí Andrej Babiš

Jednání ale podle obou politiků proběhlo ve věcné atmosféře. Sobotka pochválil Babiše za protlačení loterijního zákona a za boj proti daňovým únikům. Vytkl mu naopak špatné čerpání evropských fondů.

Reklama

Výběr článků

Načítám