Hlavní obsah

V Trutnově budou mít Havlovo nábřeží. Organizátor festivalu Věchet s protinávrhem neuspěl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trutnov

Trutnov přejmenuje Revoluční ulici vedoucí podél řeky Úpy na nábřeží Václava Havla. Na svém pondělním jednání o tom rozhodli trutnovští zastupitelé. Iniciativa organizátora trutnovského hudebního festivalu Martina Věcheta, která navrhovala přejmenovat po prezidentu Havlovi část Horské ulice, neuspěla.

Článek

Návrh na přejmenování Revoluční ulice schválili již dříve trutnovští radní. Odpůrci v čele s organizátorem trutnovského hudebního festivalu Martinem Věchetem svůj protinávrh zdůvodňovali tím, že ve městě není významnější ulice, než je Horská, navíc se v ní Havel často pohyboval. Naopak přejmenování Revoluční odmítali s tím, že k Havlovi nemá žádný vztah.

Předseda odborné názvoslovné komise Vladimír Wolf v pondělí zastupitelům řekl, že je nesporné, že si Václav Havel zasluhuje pojmenování některé ulice nejen kvůli významu své osobnosti, ale i pro jeho vztah k městu a jeho obyvatelům.

Referendum nebude 

„Názvoslovná komise navrhuje přejmenovat Revoluční ulici, jde o solidní komunikaci kolem řeky. Konečně bude tento prostor podle architektů dále zušlechťován,“ řekl Wolf, který argumenty iniciativy označil za nekompetentní.

Například zastupitel Jaroslav Andrle (Žít v Trutnově) navrhl při jednání, aby o přejmenování nehlasovali zastupitelé, ale obyvatelé Trutnova v referendu, které by se konalo při parlamentních volbách.

„Je to věc, která přesahuje běžné body, o kterých jednáme na zastupitelstvu. Je to hlavně o lidech, kteří v těch ulicích i ve městě žijí,“ řekl Andrle. Jeho návrh však nezískal dostatečnou podporu zastupitelů.

Později Andrle navrhl, aby se hlasování odložilo na příští jednání zastupitelstva, ani tento návrh však neprošel. Nedostatek hlasů také získal návrh, aby jméno Václava Havla nesla Horská ulice.

Věchet: Je to jako z Havlovy absurdní hry

Věchet dnes na jednání zastupitelstva řekl, že celá věc mohla být dobrou příležitostí  sednout si a o přejmenování více diskutovat. Vedení města a komisi vytkl, že se argumenty inciativy a některých odborníků odmítla zabývat. „Je to jako z Havlovy absurdní hry,“ řekl zastupitelům.

Bývalý prezident a dramatik Václav Havel zemřel na své chalupě na Hrádečku nedaleko Trutnova v prosinci 2011 ve věku 75 let. Havel v 70. letech pracoval v trutnovském pivovaru, opakovaně také navštěvoval trutnovský hudební festival. Havel v roce 2010 v Trutnově přezval čestné občanství a kulturní cenu. Ocenění mu město udělilo za mimořádný přínos české a světové kultuře a propagaci Trutnova.

Spory o pojmenování náměstí po Václavu Havlovi se před lety nevyhnuly například Hradci Králové, kde vedení města navrhlo pojmenovat po Havlovi náměstí Svobody v centru města, zastupitelé však návrh v červnu 2012 neschválili. V říjnu 2014 byla před hradeckou městskou knihovnou odhalena Havlova lavička.

Reklama

Výběr článků

Načítám