Hlavní obsah

Stát už nebude poskytovat bývalé muniční sklady soukromníkům

Armáda do budoucna nehodlá bývalé muniční sklady pronajímat soukromým subjektům. Vojenský technický ústav (VTÚ) proto ke konci roku vypověděl smlouvy všem nájemcům v technické části areálu muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku. Plyne to z odpovědi ministra obrany Martina Stropnického (ANO) poslanci Ludvíku Hovorkovi (KDU-ČSL).

Foto: Policie ČR

Vstupní část areálu muničních skladů u Vrbětic na Zlínsku.

Článek

Výpovědi byly dány do 31. října. Podle Stropnického se do budoucna již nepočítá s využitím bývalých muničních skladišť k pronájmu soukromoprávním subjektům, které by v místě skladovaly zbraně, munici, výbušniny nebo jiný nebezpečný materiál. V pronájmu ale zůstávají objekty v hospodářské části muničního skladu.

VTÚ neprodloužil nájemní smlouvu ani společnosti Eruca Technologies, která přeměňuje prošlé raketové palivo na chloristan amonný. Firma ale nadále využívá objekty v hospodářské části muničního skladu včetně recyklačního závodu, kde funguje v režimu omezeného provozu. Na základě materiálu schváleného vládou se ale předpokládá i ukončení činnosti společnosti Eruca Technologies v celém areálu muničního skladu u Vrbětic, uvedl Stropnický.

Společnost ve Vrběticích podle něj neskladuje žádný nebezpečný materiál. Rizika jsou navíc podle ministra eliminována tím, že provoz povoluje velitel zásahu, jímž je krajský policejní ředitel Jaromír Tkadleček. Podle Stropnického činnost společnosti spočívá v rozložení hořlavé látky, nikoli výbušniny, na další chemické látky hojně používané v různých průmyslových odvětvích.

Podle Hovorky bude činnost Eruca Technologies ve Vrběticích pokračovat ještě v příštím roce. „Pokud jsem byl informován od pana ministra, tento provoz by měl skončit do 31.12. 2017,“ dodal Hovorka.

Výbuchy v roce 2014

Sklad číslo 16 ve Vrběticích explodoval 16. října 2014, druhý sklad číslo 12 pak 3. prosince 2014. Zásah záchranného systému tam potrvá nejméně do poloviny příštího roku.

Oba předloni vybuchlé sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Policie exploze vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení. Na ostraze skladů se do začátku letošního února podílela armáda, nyní je střeží policie a Vojenské lesy a statky. Z areálu odjelo 547 kamiónů se zbrojním materiálem, poslední loni před Vánocemi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám