Hlavní obsah

Europoslanec Petr Mach rezignoval na vedení Svobodných

– Praha • Aktualizováno

Šéf Strany svobodných občanů (Svobodní) Petr Mach v sobotu rezignoval na svou funkci ve vedení strany. Důvodem jsou spory o její směřování a o vystoupení České republiky z Evropské unie. V tiskové zprávě to sdělila Machova mediální asistentka Kateřina Kašparová. Europoslanec Mach se chce o funkci opět ucházet.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Svobodných Petr Mach

Článek

Mach, který stranu vedl od jejího založení před sedmi lety, podle Kašparové rezignoval na dnešním zasedání republikového výboru. „Strana se dostala do vnitřního sporu o charakter, směřování a ústřední téma komunikace pro volby do Poslanecké sněmovny,“ zdůvodnil Mach své rozhodnutí.

Spor se podle něj vedl o to, jestli vystoupení z Evropské unie má být hlavním či jediným volebním tématem strany. „Já osobně tuto tezi nepodporuji, protože myslím, že naše občany kromě bruselské byrokracie trápí například vysoké daně a neustálé ukrajování našich svobod naší českou vládou,“ uvedl.

Nová volba

Rozhodl se proto, „aby zabránil trvajícím, ubíjejícím a neproduktivním“ stranickým sporům, k rezignaci, aby mohla být vypsána nová volba předsedy. Slibuje si od toho, že členové strany rozhodnou o dalším směřování Svobodných. Ve volbě chce usilovat o znovuzvolení. „Chci se přímo střetnout se zastánci alternativní vize. Předpokládám, že bude na předsedu kandidovat František Matějka jako hlavní iniciátor myšlenky, že by měla strana komunikovat výhradně vystoupení z EU,“ dodal. Poznamenal, že je pro vystoupení České republiky z Evropské unie a pro uspořádání referenda o členství v EU, ale nechce potlačit ekonomickou část programu Svobodných.

Předsednictvo podle Kašparové nyní funguje ve složení Radim Smetka, Josef Káles, František Matějka a Ondřej Pecák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám