Hlavní obsah

ANO chce Jermanovou ve vedení Sněmovny nahradit Vondráčkem

– Praha

Poslanci ANO do vedení Sněmovny vybrali svého místopředsedu Radka Vondráčka. Měl by nahradit místopředsedkyni dolní komory Jaroslavu Jermanovou, která se rozhodla rezignovat kvůli zvolení středočeskou hejtmankou. O nominaci rozhodli poslanci ANO ve středu večer v tajném hlasování. Informovala o tom mluvčí hnutí Lucie Kubovičová.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Poslanci ANO na místopředsedu Sněmovny vybrali Radka Vondráčka (na snímku z roku 2013). Nahradí Jaroslavu Jermanovou, která se rozhodla rezignovat po zvolení středočeskou hejtmankou.

Článek

Vondráčkovou protikandidátkou byla pouze místopředsedkyně sociálního výboru Radka Maxová (ANO). Získala ale jen devět hlasů, zatímco Vondráček, který je zatím také místopředsedou sněmovního ústavně-právního výboru, jich dostal 36. O funkci projevila zájem i bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková, nakonec ale nekandidovala. O obsazení místopředsednického křesla nakonec rozhodne Sněmovna také v tajném hlasování.

Ve vedení dolní komory má podle povolebních dohod nyní ČSSD jako svého zástupce šéfa Sněmovny Jana Hamáčka. Místopředsedy jsou ještě šéf komunistů Vojtěch Filip, lidovec Jan Bartošek a předseda hnutí STAN Petr Gazdík za poslanecký klub TOP 09 a Starostové. TOP 09 kvůli tomu, že s ní STAN neobnovil spolupráci pro další roky, žádala, aby Gazdík zvážil odstoupení ze sněmovního postu. Hnutí to ale odmítlo s tím, že Gazdík byl nominován celým poslaneckým klubem, a o jeho případném odvolání by tedy měl rozhodnout také tento klub.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Středočeská hejtmanka Jaroslava Jermanová (ANO)

Jermanová už před krajskými volbami ohlásila, že pokud se stane hejtmankou, z funkce místopředsedkyně odstoupí. Pozici středočeské hejtmanky jí přisuzuje koaliční dohoda mezi ANO, STAN, ODS a třemi zastupiteli z TOP 09.

Reklama

Výběr článků

Načítám