Hlavní obsah

Zákaz vozítek Segway přijde Prahu na milióny, centrum zaplaví stovky nových značek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Instalace a výroba více než šesti stovek značek zakazujících vjezd vozítek Segway do některých částí metropole vyjde magistrát nejméně na 3,7 miliónu korun. Další stovky tisíc již stála reklamní kampaň, upozorňující mimo jiné na nevhodnost používání vozítek v historickém centru. Plyne to z materiálu schváleného radou města.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

První značky byly umístěny na Hradčanech

Článek

Zákaz město schválilo v červenci. Kvůli chybějícím značkám jej ale nemohlo vymáhat. Jezdci se tak v historickém centru Prahy dál beztrestně pohybují. Na provoz vozítek Segway si stěžují zejména radnice a obyvatelé centra. Proti zákazu se ovšem postavili provozovatelé vozítek, kteří služby nabízejí především turistům.

První zákazové značky se začaly v metropoli objevovat na konci listopadu. Zatím nejsou platné. Jezdci na vozítkách se jimi musí začít řídit až ve chvíli, kdy magistrát dokončí instalaci všech více než 610 značek. Stát by se tak podle nedávných informací mělo 10. prosince.

Foto: Hlavní město Praha

Nové vizuály hlavního města upozorňují například na zákaz jízdy na vozítkách segway

Zákaz Praze umožnila změna zákona o silniční dopravě, která definovala, co to je segway. Do té doby zákon na vozítka pohlížel jako na chodce. Následně Praha vydala vyhlášku, která zakazuje vjezd takzvaných osobních přepravníků. Z nich nejznámější je právě segway, patří mezi ně ale i minisegway nebo samovyvažovací jednokolka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vozítka Segway na Staroměstském náměstí v Praze

Celkem se v ulicích Prahy objeví 610 značek vymezujících zónu, v níž zákaz platí – vždy značka začátku zóny a z její druhé strany značka konce zóny. Cedule budou na 250 místech vždy u vjezdu do zóny. Zákaz se týká pražské památkové rezervace, celé Prahy 1, části Prahy 2, Žižkova, Prahy 4 a Smíchova, území Libně, Holešovic a Letné.

Reklama

Související témata:

Související články

Zákaz vozítek Segway až od listopadu

Zákaz vozítek Segway v metropoli by mohl být vymahatelný nejpozději do konce letošního listopadu. Řekl to ve středu po jednání se zástupci zpracovatele...

Výběr článků

Načítám