Hlavní obsah

Nedostanu facku? Babiš chodil po hospodách a zkoušel EET

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha

Žádné problémy se zavedením elektronické evidence tržeb (EET) nejsou, prohlásil ministr financí Andrej Babiš (ANO) při návštěvě jedné z hospod v pražských Nuslích, kam se přišel podívat, jak systém funguje v praxi. Evidenci kritizuje pravicová opozice, některé hospody kvůli zavádění EET zdražily jídlo nebo dokonce zavřely. Podle Babiše k tomu není důvod.

Andrej Babiš se přišel podívat, jak funguje EET v praxiVideo: Václav Toman, Novinky

 
Článek

„Nedostanu facku?“ tázal se Babiš, když vstoupil do restaurace. Vzápětí si objednal jídlo a při placení se podíval, jak evidence funguje v praxi.

Systém zatím podle Babiše funguje bez komplikací. Od půlnoci do zhruba 14. hodiny bylo podle údajů ministerstva financí vydáno 752 tisíc účtenek, EET použilo přes 36 tisíc uživatelů. „Stav provozu bez problémů, průměrná odezva 97 milisekund,“ vyjmenovával šéf státní kasy.

Zdražují ti, kteří v tom systému daně neplatili
Andrej Babiš (ANO), ministr financí

Na námitku, že některé hospody a restaurace kvůli evidenci zdražují či zavírají, odpověděl, že k tomu není důvod.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se dívá na pokladnu elektronické evidence tržeb v pražské restauraci Magická zahrada.

„Zdražují ti, kteří v tom systému ty daně neplatili. Je to jednorázová akce, kterou můžou všichni zvládnout. Chápu, že pokud někdo nepoužívá internet, tak si na to musí někoho najmout, ale je to jednou provždy a potom jenom vydávají ty účtenky. Není důvod zdražovat, snížili jsme DPH na 15 procent,“ míní Babiš.

Když to řeknu upřímně za mě, co se týká podnikatele, tak je to všechno složitější na přípravu
Zuzana Sojková, majitelka restaurace

Majitelka nuselské restaurace Zuzana Sojková Novinkám řekla, že zavedení EET pro její podnik není žádnou velkou změnou a systém zatím funguje, jak má.

„Akorát kasa je udělaná trošku jinak. Ztížilo se placení, hosté se musí hned rozhodnout, jestli zaplatí kartou nebo hotově. Ale to je zatím jediný problém, na který jsme přišli. Večer to bude zkouška, budeme tady mít velkou skupinu hostů,“ komentovala.

Dodala, že zavedení evidence jí nevadí. „Když to řeknu upřímně za mě, co se týká podnikatele, tak je to všechno složitější na přípravu. Ale z pohledu občana jsem pro,“ řekla Sojková.

Opozice protestuje

Od čtvrtka musí tržby elektronicky evidovat všechny restaurace a hotely. V březnu 2017 bude následovat maloobchod a velkoobchod. Od března 2018 se bude evidence týkat svobodných povolání, dopravy a zemědělství a od června 2018 vybraných řemesel a výrobních činností.

Evidenci kritizuje pravicová opozice. Poslanci TOP 09 během čtvrtka jako symbolický protest nosí na klopě „účtenku pro Babiše”. ODS zase ministrovi financí vystavila obří účet s adresou Čapí hnízdo.

Reklama

Výběr článků

Načítám