Hlavní obsah

Poslanci se hádali kvůli delegaci do Sýrie. Nahrává Asadovi, namítají kritici

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Silnou kritiku pravicových poslanců a lidovců vyvolalo ve středu při jednání sněmovního organizačního výboru schvalování cesty čtveřice poslanců petičního výboru do Sýrie. Ačkoli většina přítomných s vysláním poslanecké delegace souhlasila, členové ODS a KDU-ČSL to kritizovali s tím, že oficiální návštěva českých poslanců bude legitimizovat režim syrského prezidenta Bašára Asada, který má podle kritiků na svědomí brutální zacházení s obyvatelstvem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanecká sněmovna (ilustrační foto)

Článek

Podle informací Práva s kritikou vystoupil při uzavřeném jednání výboru především místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL), na jehož stranu se postavila rovněž někdejší šéfka Sněmovny Miroslava Něm­cová (ODS).

Čtveřice, kterou tvoří poslanci z KSČM, ANO, ODS a jeden nezařazený, má v programu vedle jednání s partnerským výborem syrského parlamentu především setkání se zástupci českých nevládních organizací, kteří v zemi poskytují humanitární pomoc, a také s představiteli Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky.

Zaorálek nemá s cestou problém

S poslaneckou cestou nemá problém šéf diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD). „Uznávám suverénní roli parlamentu a myslím, že tato cesta ani její program nejsou v rozporu s tím, o co se v Sýrii snažíme,“ řekl Právu.

Připustil, že by preferoval cestu poslanců zahraničního výboru, ale jde o rozhodnutí Sněmovny, do kterého nemá co mluvit.

Zaorálek dodal, že situace v zemi je mimořádně vážná a těžká, a pokud se poslanci mohou na vlastní oči přesvědčit, určitě to považuje za správné. Podle něj zemi v minulosti navštívili třeba britští nebo francouzští zákonodárci.

Když byl problém na Ukrajině, byl jsem na Majdanu. Stejně tak chci vidět situaci v Sýrii na vlastní oči.
Radim Holeček, poslanec ODS

Za pravdu nepřímo dal ministrovi jeden z členů delegace Radim Holeček z ODS. Právu řekl, že účelem cesty je seznámit se se situací kolem migrace přímo na místě — právě ze Sýrie pochází mnoho uprchlíků, kteří míří do Evropy.

„Ani na vteřinu jsem nemyslel, že by cesta mohla být vnímána jinak. Když byl problém na Ukrajině, byl jsem na Majdanu. Stejně tak chci vidět situaci v Sýrii na vlastní oči,“ prohlásil poslanec.

Cestu výrazně podporuje velvyslankyně v Damašku Eva Filipi, což Právu potvrdil šéf dolní komory Jan Hamáček (ČSSD). „Paní velvyslankyně při našem posledním rozhovoru zmínila, že by velmi uvítala návštěvu poslanců,“ uvedl.

Podle něj za dobu konfliktu v Sýrii od roku 2011 nikdo z českých zákonodárců nebyl.

Přepraví armáda

Česko má velvyslanectví v Damašku jako jediná země Evropské unie, přičemž ambasáda zůstala otevřená od začátku občanské války v Sýrii.

Filipi je tak vlastně jedinou oficiální spojkou syrského režimu se Západem – v Damašku zastupuje nejen ostatní země Unie, ale v konzulárních záležitostech také Spojené státy.

Vzhledem k tomu, že do Damašku nelétají pravidelné spoje, delegaci dopraví armádní CASA. Poslanci mají odletět přespříští týden a to na čtyři dny.

„Věřím, že armáda využije cesty k případné dopravě další pomoci, ať humanitární, nebo ve vztahu k naší ambasádě,“ řekla Právu předsedkyně petičního výboru, která čtyřčlennou delegaci vede, Zuzka Rujbrová (KSČM). Dalšími členy kromě ní a Holečka jsou Ivana Dobešová z ANO a nezařazený Karel Fiedler.

O migraci i humanitární pomoci

Podle Rujbrové se program cesty ještě upřesňuje, ale vedle setkání se zástupci legitimně zvoleného syrského parlamentu mezi jasná témata patří migrace.

„V ČR se děsíme několika desítek nebo stovek imigrantů, kteří prošli přes naše území, přitom Sýrie je nucena vypořádávat se v době válečného kontaktu s milióny takto vnitřně vysídlených uprchlíků,“ uvedla poslankyně a dodala: „Zajímá nás, jak je schopen syrský režim se s touto situací vypořádat, o tyto lidi se postarat a zda v tomto směru hrozí Evropě nějaká další invaze.“

Rujbrová tvrdí, že zájmem skupiny poslanců je také situace českých občanů, kteří v místě žijí a pracují. „Jsme jedním z největších sponzorů, co se týká humanitární pomoci ve vztahu k této zemi,“ připomněla.

Rujbrová je přesvědčena, že politici jsou od toho, aby otevírali dveře podnikatelům, a ve chvíli, kdy by se válka mohla chýlit ke konci, nemělo by se Česko nechat předběhnout jinými státy, které se na pomoci Sýrii nepodílely.

Reklama

Výběr článků

Načítám