Hlavní obsah

Parlament schválil lex Babiš, na stůl ho teď dostane Zeman

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Zákon o střetu zájmů, takzvaný lex Babiš, v úterý prošel Sněmovnou. Poslanci kývli na verzi, kterou navrhoval Senát. Pro bylo 125 poslanců z 174 přítomných. Normu nyní na stůl dostane prezident Miloš Zeman.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí a lídr ANO Andrej Babiš

Článek

Pokud Zeman novelu nevetuje, ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš se bude muset vzdát svých médií v případě, že bude chtít sedět i v příští vládě. Jeho firmy navíc od 15. dne po vyhlášení zákona nedosáhnou na veřejné zakázky, nenárokové dotace a investiční pobídky.

V případě, že Zeman veto použije, novela se vrátí do Sněmovny a poslanci ho budou muset přehlasovat.

Novela v úterý Sněmovnu prošla napříč politickým spektrem, podpořili ji vládní ČSSD a lidovci, ale také opoziční KSČM, TOP 09, ODS i Úsvit. Proti bylo pouze 42 poslanců. Kdo jak hlasoval, si můžete prohlédnout zde.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček Novinkám sdělil, že prezident svoji vůli vyjádří v pravý čas. „Času na vyjádření vůle je bezesporu dostatek. Pan prezident se nejprve podrobně seznámí se schválenou normou,” upřesnil Ovčáček.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tabule s výsledky hlasování o novele zákon o střetu zájmů.

Jednání o zákoně o střetu zájmů jsme sledovali on-line.

15:44 - Faltýnek vrátil rýpnutí Kalouskovi. „Já jsem hrdej na to, že jsem mohl 15 let pracovat pro Agrofert a pana Babiše. Na co jste hrdej vy, pane Kalousku? Pracoval jste vůbec v nějaké firmě? Jste hrdý na to, co po vás zůstalo? Padáky, mrtvoly, casy, pandury...“ vytýkal druhý muž ANO. Podobně zaútočil i na Dienstbiera.

15:40 - Poslanec ANO Radek Vondráček apeloval na poslance, aby zákon nepřijímali. „Když se kácí Babiš, tak lítají třísky,“ prohlásil.

15:28 - Šéf státní kasy Babiš, kterého se zákon dotkne, ve Sněmovně chybí. Zatím je na ministerstvu financí.

15:18 - Slovo si vzal předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Vznesl dotaz na předsedu poslanců ANO Faltýnka. „Vystupoval jste jako předseda poslaneckého klubu ANO, nebo člen představenstva Agrofertu?“ tázal se Kalousek. Na možný střet zájmů Faltýnka coby člena představenstva Agrofertu poukázal i ministr Dienstbier.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Kalousek na jednání Poslanecké sněmovny.

15:14 - Šéf poslanců ANO dál hájí Babiše. Ministr financí je podle něj často obviňován, že jeho firmy žijí z dotací, ale realita je prý jiná.

15:09 - Faltýnek zopakoval, že zákon je v rozporu s evropskou legislativou a je protiústavní.

15:03 - Slovo si vzal šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. „Zákon o střetu zájmů byl jednou z priorit naší vlády a měl přinést ztransparentnění majetkových přiznání. Místo toho se z něho stal lex Babiš – zákon o jednom člověku,“ kritizoval.

15:00 - Poslanci se po hodinové diskusi o programu schůze dostali k projednávání zákona. „Návrh je vrácen Senátem víceméně ve stejném znění, věcně ke změnám nedošlo, byly jen odstraněny legislativní problémy,“ uvedl dosluhující ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD).

Střet zájmů vrátil dolní parlamentní komoře Senát, který navrhl účinnost registru pro majetková přiznání politiků od příštího září místo ledna.

Novela má zakázat členům vlády, poslancům, senátorům a dalším veřejným funkcionářům vlastnit média. Toto nařízení má platit až pro budoucí ministry.

Firmy, které minimálně z 25 procent vlastní ministři, by také nesměly mít přístup k nenárokovým dotacím, veřejným dotacím a investičním pobídkám. Tyto pasáže zákona mají však podle senátní verze platit už 15 dní poté, co norma vyjde ve sbírce.

Proti oběma verzím novely se staví ANO, které tvrdí, že zákon je šitý na míru proti šéfovi hnutí Babišovi. Ministr financí vlastní holding Agrofert, pod který spadají i některá média – například deník MF Dnes či Rádio Impuls.

Výběr článků

Načítám