Hlavní obsah

Zeman u vojáků lobboval za používání dronů

Právo, Novinky, jas, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Podle prezidenta Miloše Zemana je naším největším potenciálním nepřítelem islámský terorismus. Za jeden z hlavních úkolů proto považuje boj proti teroristům daleko od našich hranic. Jako účelné zbraně vidí prezident drony. Uvedl to v úterý na Velitelském shromáždění Armády ČR.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman na velitelském shromáždění Armády ČR

Článek

Podle Zemana jsou zásadní otázky – kdo je naším nepřítelem, jak nepřítel bojuje a jaké zbraně pro boj potřebujeme.

Připomněl, že islámský terorismus využívá osamělé vlky, spící teroristické buňky i migrační krizi, během níž se mohli do Evropy dostat další bojovníci.

Jako velmi účelné zbraně na boj proti terorismu uvedl prezident drony, které by měla armáda zahrnout ve svých akvizičních plánech pro nákup nové techniky. „Neměli bychom příliš váhat,” uvedl Zeman s tím, že vedle pozorovacích by měla pořídit i bojové drony.

„Byl bych velmi rád, kdyby armáda měla odvahu vykročit v oblasti akvizic právě touto cestou,” dodal prezident.

Stropnický: Armádu zvětšit o třetinu

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) i náčelník generálního štábu Josef Bečvář  velitelům řekli, že nastal čas začít diskutovat o větší armádě. Dnes je v uniformě okolo 22 tisíc vojáků a vojákyň a podle armádní koncepce by jich mělo být 24 tisíc. „Třicet tisíc vojáků mi přijde jako to správné číslo,“ uvedl Stropnický.

Podle náčelníka je navyšování počtů na dobré cestě, protože se daří nábor, letos přijali 2148 nováčků. „Ve stejném tempu budeme pokračovat,“ uvedl Bečvář. Musí posilovat hlavně velení jednotek, které se podle Bečváře leckde dostalo na hranice funkčnosti.

Víme kdy, co a pro koho potřebujeme
náčelník generálního štábu Josef Bečvář

Pozdravit velitele přišel i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle něj je situace ve světě nestabilní a události jako brexit či nezdařený puč v Turecku krizi dále posilují. Za důležité proto považuje, aby NATO zůstalo funkční a bojeschopné. „Věřím, že prezidentské volby v USA na tom nic nezmění, protože NATO je bezpečnostní garancí pro všechny zúčastněné,“ uvedl Sobotka. Přesto by se v Evropě mělo podle něj více diskutovat o společné evropské armádě.

Armáda vítá koncepci

Bečvář podobně jako premiér uvedl, že společným jmenovatelem současnosti je nestabilita. Ocenil naopak to, že armáda má po letech vizi rozvoje.

„Víme kdy, co a pro koho potřebujeme,” konstatoval Bečvář s poukazem na přijatou koncepci armády do roku 2025. Do budoucna se podle něj nesmí opakovat překotné realizace návrhů, k nimž docházelo v minulosti. Zmínil například rušení útvarů, které vedlo k jejich nerovnoměrné dislokaci v rámci republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám