Hlavní obsah

Sněmovnu čeká perný týden. Na programu je lex Babiš, rozpočet či změny v daních

– Praha
Novinky, zpe

Jednání Sněmovny začne zostra. Jako první mají v úterý poslanci na programu zákon o střetu zájmů - takzvaný lex Babiš. Během dalších dnů budou zákonodárci ve druhém čtení řešit státní rozpočet na příští rok nebo změny v daních.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Střet zájmů dolní parlamentní komoře vrátil Senát, který navrhl účinnost zákona od příštího září místo ledna. Poslanci tak budou hlasovat, zda schválí senátní, či sněmovní verzi.

Novela má zakázat členům vlády, poslancům, senátorům a dalším veřejným funkcionářům vlastnit média. Firmy, které vlastní ministři, by také nesměly mít přístup k nenárokovým dotacím, veřejným zakázkám a investičním pobídkám.

Tyto pasáže zákona mají však podle senátní verze platit už 15 dní poté, co norma vyjde ve sbírce.

Proti oběma verzím novely se staví ANO, které tvrdí, že zákon je šitý na míru proti šéfovi hnutí Andreji Babišovi. Ministr financí vlastní holding Agrofert, pod který spadají i některá média – například deník MF Dnes či Rádio Impuls.

Výbor doporučil změny v objemu 1,5 miliardy

Ve středu poslance čeká druhé čtení státního rozpočtu na rok 2017. Vláda navrhuje schodek 60 miliard, což kritizuje pravicová opozice. Kabinet se podle ní chová nezodpovědně.

Zákonodárci už však nemůžou měnit základní parametry rozpočtu, a tedy ani deficit, mohou však předkládat návrhy na přesuny peněz uvnitř. Rozpočtový výbor doporučil úpravy v objemu 1,5 miliardy.

Hádky kvůli EET

Stejný den by se měla Sněmovna zabývat také daňovým balíčkem. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek navrhne, aby se snížily daně na 20 a 10 procent.

Šéf státní kasy Babiš zase zřejmě předloží pozměňovací návrh o elektronické evidenci tržeb (EET). Z evidence chce vyjmout e-shopy a podnikatele, kteří mají roční příjmy nižší než 250 tisíc. Místo toho, aby museli evidovat tržby, sjednali by si s finančním úřadem paušální daň.

Babiš s tímto nápadem přišel minulý týden na koaliční radě, kde se kvůli tomu strhla hádka. Ta pokračovala i na pondělním jednání vlády. Premiér Bohuslav Sobotka avizoval, že ČSSD návrh nepodpoří. Lidovci si vzali čas na rozmyšlenou, ale jsou spíše pro. Babiš tak zřejmě bude potřebovat hlasy opozice.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám