Hlavní obsah

Mediální přestřelky mezi Sobotkou a Babišem kvůli EET neberou konce

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

Rozhořčení, obviňování a hádky mezi premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a vicepremiérem Andrejem Babišem (ANO) neberou konce. Šéf státní kasy obvinil předsedu vlády z toho, že zpolitizoval elektronickou evidenci tržeb (EET). Sobotka zase za Babišovým návrhem vyjmout z evidence podnikatele vydělávající pod 250 tisíc korun ročně vidí koketování s pravicovými ODS a TOP 09.

Andrej Babiš o EETVideo: Barbora Zpěváčková, Novinky

 
Článek

Po skončení oficiální tiskové konference po pondělním jednání vlády přišel mezi novináře nejprve Babiš, který nadával na Sobotku.

„Nechápu, proč to pan premiér zpolitizoval. Reakce ČSSD je zpolitizovaná, dnes jsem byl hodinu ostřelován pěti ministry ČSSD. Je to absurdní situace. Politizuje se to, přitom to má ratio,“ rozčiloval se Babiš, který navrhuje vyjmout z EET e-shopy a podnikatele, kteří si ročně vydělají méně než 250 tisíc korun. Místo toho, aby museli tržby evidovat elektronicky, by požádali o paušální daň.

Babiš premiérovi také vyčítal, že vede debatu přes média a není schopen si k návrhu sednout za stůl.

To, čím jsem zklamán, je kvalita odpovědí, kterou jsme dostali zejména od místopředsedy vlády Babiše
Bohuslav Sobotka (ČSSD), premiér

Poté, co Babiš odešel, dorazil mezi novináře i Sobotka a obul se do ministra financí. „Vláda měla možnost déle než hodinu diskutovat. To, čím jsem zklamán, je kvalita odpovědí, kterou jsme dostali z ministerstva financí, zejména od místopředsedy vlády Babiše. Ptali jsme se na konkrétní věci ohledně změn systému v EET, ale dostávali jsme velmi obecné odpovědi,“ vytýkal premiér.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš (vlevo) a Bohuslav Sobotka

Když se prý ministři za ČSSD ptali, kolik lidí požádá o možnost nahradit EET platbou paušální daně, bylo jim řečeno, že ministerstvo financí to neví. Odpovědi se podle Sobotky nedočkali, ani když se ptali na rozpočtové dopady Babišova návrhu.

Pandořina skříňka

Předseda hnutí ANO podle Sobotky otevírá Pandořinu skříňku, ustupuje tlakům a umožňuje pravicové opozici, aby načetla svoje návrhy na zrušení evidence.

„Vidím potenciální spolupráci hnutí ANO, TOP 09 a ODS na oslabování evidence. ANO, které chtělo bojovat proti šedé ekonomice, začíná koketovat s TOP 09 a ODS,“ prohlásil premiér.

„To, co začalo dělat ministerstvo financí, je navíc nefér vůči zaměstnancům, těm nikdo žádnou alternativu nenabízí,“ míní šéf kabinetu.

Potřeba budou hlasy opozice

Pozměňovací návrh o EET chce hnutí ANO prosadit v rámci daňových balíčků, které bude tento týden projednávat Sněmovna. ČSSD už avizovala, že ho nepodpoří.

Lidovci si vzali čas na rozmyšlenou, ale tentokrát stojí spíše za Babišem. Aby ministr financí svůj nápad dolní komorou protlačil, bude však potřebovat hlasy opozice.

Dohadování dvou hlavních představitelů vlády komentoval předseda ODS Petr Fiala na Twitteru se slovy: „ČSSD a ANO se dva dny před spuštěním EET nedovedou shodnout na její finální podobě. Potřebujete nějaký další důkaz neschopnosti této vlády?”

První fáze elektronické evidence tržeb, která se vztahuje na hotely a restaurace, má začít platit 1. prosince.

Reklama

Výběr článků

Načítám