Hlavní obsah

Zeman: EU by měla opevnit hranici na balkánské cestě

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Evropská unie by měla podle prezidenta Miloše Zemana opevnit hranici na takzvané balkánské trase. Prezident tak reagoval na pohrůžku svého tureckého protějšku Recepa Tayyipa Erdogana, že do Evropy pustí migranty.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Společná česko-polsko-maďarská hlídka na hranicích se Srbskem

Článek

„EU by měla opevnit hranici na tzv. balkánské cestě,“ tlumočil Novinkám Zemanův názor hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Na dotaz, zda by podle Zemana měla Evropská unie dál s Tureckem vyjednávat, mluvčí odvětil, že odpověď je jednoznačná.

Evropa dohody plní, míní Sobotka

Jiný názor má premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle něj je potřeba v dialogu s Tureckem pokračovat.

„Dohoda EU-Turecko je postavena na jasně daných povinnostech, které musí plnit obě strany. Evropa svou část dohody plní, a proto aktuální vyhrůžky z turecké strany nejsou na místě. Strašení občanů EU migrační vlnou a problematická situace migrantů se nesmí stát předmětem politického obchodu,” komentoval předseda vlády.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) zopakoval, že Evropa měla s USA a Ruskem urychleně ukončit konflikt v Sýrii, aby se lidé mohli vrátit do svých domovů.

Bělobrádek: Turecko drží mnoho trumfů

Vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) Erdoganův výrok komentoval se slovy, že se nejedná o nic nového. „Podobné výhrůžky už jsme slyšeli. Je pravda, že Turecko teď drží mnoho trumfů v rukách. Na druhou stranu Evropská unie nemůže spoléhat jenom na dobrou vůli Turecka,“ sdělil Novinkám.

Opevnit hranici na balkánské cestě, jak navrhuje Zeman, je podle něj možné. Bělobrádek podotkl, že to však určitě nezabrání tomu, aby se našly jiné cesty.

„Hlavní je, aby se vůbec nedávali na cestu ti, co jsou mimo schengenskou hranici. Je potřeba pomáhat tam, znovu vybudovat města, vesnice, infrastrukturu. Je potřeba co nejvíce pomáhat lidem v táborech i mimo ně, aby nežili v katastrofálních podmínkách, a také bojovat s organizovaným zločinem a převaděči,“ konstatoval vicepremiér.

Turecko to nedělá zadarmo, připomněl Kalousek

Předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek je toho názoru, že Evropská unie by se měla věnovat důsledné ochraně schengenských hranic. „Ustupovat nátlaku a vydírání v zahraniční politice je vždycky ta nejhorší strategie. Turecko to na základě dohody s EU nedělá zadarmo,“ zdůraznil.

Erdoganovy výhrůžky, nebo kohokoliv jiného, nemohou být podle šéfa ODS Petra Fialy základem budoucího jednání. „Otevření hranic pro syrské uprchlíky ale nepovažuji za příliš pravděpodobné. Znamenalo by to masivní nekontrolovatelný přesun lidí i na samotném území Turecka a bylo by pro ně samotné bezpečnostním a ekonomickým rizikem,” míní Fiala.

EU by podle něj měla silnější vyjednávací pozici, kdyby zvýšila tlak na Řecko, aby využilo veškeré podpory a chránilo vnější hranici Unie.

Související témata:

Foto: Kayhan Ozer/Presidential Palace/Handou, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Prezident Miloš Zeman

V reakci na čtvrteční hlasování Evropského parlamentu, který nezávazně doporučil zmrazit přístupová jednání Turecka s EU, v pátek turecký prezident Evropě pohrozil, že otevře hranice migrantům mířícím do Evropy. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám