Hlavní obsah

Praha má schválený rozpočet, zaplatí i některé dluhy

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Schválený rozpočet Prahy na rok 2017 počítá s výdaji přes 65 miliard korun. Z toho běžné výdaje tvoří 49,5 miliardy korun, na investice má jít přes 15,6 miliardy korun. Příjmy města přesahují 47 miliard korun, schodek kryjí transfery od státu a převody dřívějších miliardových úspor.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Budova pražského magistrátu (ilustrační foto)

Článek

„Stejně jako v minulých letech je rozpočet zdrojově vyrovnaný,“ řekla finanční náměstkyně primátorky Eva Kislingerová (ANO).

Návrh rozpočtu schválilo 46 zastupitelů z celkových 65. Vzápětí potvrdili i návrh splatit předčasně část dluhů, konkrétně 8,5 miliardy korun za metro A do Motola.

V návrhu rozpočtu nastaly dvě změny, z nichž jedna se týká přesunu asi 100 miliónů korun na novou budovu záchranky do rezervy.

Kritika z opozice

Podobu rozpočtu kritizovala pravice. „Nárůst běžných výdajů je enormní a je v rozporu se všemi proklamacemi, které tato rada měla,“ řekl exprimátor Bohuslav Svoboda (ODS). „Rozpočet musí obsahovat nějakou vizi, jak se město bude rozvíjet,“ doplnil.

Části opozice vadila výše výdajů na dopravu i fakt, že město umořuje dluhy, ač to není bezpodmínečné. Piráti zase chtěli snížit částky na rekonstrukce domů u Staroměstského náměstí, především domu U Minuty.

Jiní zastupitelé navrhovali dát peníze na parkoviště, sportoviště, výkup pozemků pro metro D, neujalo se to však.

Nejvyšší investicí města bude stavba Nové vodní linky ústřední čističky na Císařském ostrově. Mají do ní v roce 2017 natéci téměř tři miliardy korun.

Na přípravu metra D rozpočet pamatoval 800 milióny korun, na kolektor Hlávkův most půjde téměř 400 miliónů korun. Počítá se také s modernizacemi a revitalizacemi mnoha klíčových náměstí a s dalšími investicemi do veřejného prostoru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám