Hlavní obsah

Zemědělci získají příští rok na dotacích 2,8 miliardy korun, rozhodla vláda

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) ve středu odklepl dotace pro zemědělce na příští rok ve výši 2,8 miliardy korun. Na Twitteru o tom informoval mluvčí vlády Martin Ayrer. Kromě toho schválila vláda třeba také dotace pro základní školy v okolí Prahy ve výši 1,6 miliardy nebo materiál, který počítá s obnovou Krušných hor.

Ilustrační foto

Článek

„Vláda pokračuje v podpoře zemědělců. Dnes schválila dotační programy zemědělství pro rok 2017 v objemu přes 2,8 miliardy korun,“ uvedl Ayrer.

Na největší část peněz (1,9 miliardy) příští rok dosáhnou farmáři v živočišné výrobě. „Živočišná výroba čelí v posledních letech celoevropské krizi, přitom právě ona je nesmírně důležitá například pro venkovské oblasti, protože v nich udržuje zaměstnanost,“ uvedl v tiskové zprávě ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Na rostlinnou výrobu půjde čtvrt miliardy, na potravinářství 413 miliard.

Peníze pro školy v okolí Prahy

Kabinet ve středu rovněž odsouhlasil návrh ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD) na dotace ve výši 1,6 miliardy pro základní školy v okolí Prahy. Ministerstvo tak reaguje na nedostatek míst na základních školách, peníze mají jít na navýšení kapacit.

„Zatímco drtivá většina republiky má podle školské matriky kapacitu dostatečnou, tak právě střední Čechy mají hned několik okresů, které jsou nedostatečné,“ komentovala ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) ve zprávě zveřejněné na webu jejího resortu.

„Díky tomuto programu vznikne do roku 2023 v okolí Prahy až 3500 nových míst pro základní školy. Domnívám se, že to je příkladný model spolupráce mezi ministerstvem a obcemi,“ dodala na tiskové konferenci po jednání kabinetu.

Obnova Krušných hor

Vláda také na svém středečním jednání odklepla materiál na obnovu Krušných hor. Revitalizace, která bude probíhat do roku 2030, vyjde na 4,1 miliardy korun.

„Program revitalizace má v dlouhodobém horizontu vést ke stabilizaci a zlepšení celkového stavu lesních ekosystémů v Krušných horách. Obsahuje sérii opatření, která mají docílit například kompenzace imisní zátěže v lesních půdách, zlepšení vodního režimu na plochách, které v minulosti trpěly odvodněním, nebo podpory pestřejší skladby stromů,“ uvedl resort ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO).

Reklama

Výběr článků

Načítám