Hlavní obsah

Zvyšme nemocenskou, shodla se tripartita. Zatím však není jasné o kolik

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Při delší pracovní neschopnosti by se měla zvýšit nemocenská. Během pondělního jednání se na tom shodla tripartita. Zástupci vlády, podnikatelů a odborů se však zatím nedokážou dohodnout, o kolik by měly dávky vzrůst.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

Článek

Návrh na zvýšení nemocenské předložila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Změnu chce zapracovat do novely zákona o zdravotním pojištění, která leží ve Sněmovně.

„Cílem opatření je zmírnění ekonomického dopadu poklesu příjmů a zlepšení sociální situace příjemců nemocenských dávek v případě dlouhodobě trvající dočasné pracovní neschopnosti,“ uvedl resort Marksové v důvodové zprávě.

„Je evidentní, že řada lidí, kteří jsou nemocní déle než 30 nebo 60 dnů, tak se dostává do složité sociální situace. Jsem rád, že se tripartita shodla, že ještě do konce volebního období bychom to měli na vládě vyřešit,“ uvedl po jednání šéf kabinetu Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Téma pro koaliční radu

Na stole jsou tři návrhy, jak by se mohla nemocenská zvýšit. Ministerstvo práce přišlo s tím, aby stát od 31. do 60. dne nemoci hradil 66 procent základu, poté 72 procent. Druhá varianta počítá s tím, že do 60. dne nemoci by stát platil 60 procent a následně 78 procent.

Šéf odborů Josef Středula navrhl, aby se 78 procent základu vyplácelo už od 31. dne nemoci.

O zvýšení nemocenské bude ve středu po jednání vlády jednat koaliční rada.

Jak se nyní vyplácí nemocenská
Současná praxe je taková, že lidé během prvních tří dnů nemoci nedostávají nic. Od čtvrtého do 14. dne poskytuje zaměstnavatel náhradu mzdy za pracovní dny. Následně hradí 60 procent takzvaného redukovaného denního vyměřovacího základu stát. Zdroj: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám