Hlavní obsah

Hazard láká navzdory rušení heren. Mladiství nejčastěji hrají on-line poker

– Praha
Novinky, zpe

I přes to, že v Česku ubývá heren, počet gamblerů stále roste. Podle národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila totiž patologičtí hráči přešli na internet. Právě on-line hraní láká čím dál více mladých lidi, své peníze nejčastěji prosázejí u pokeru.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Problémových hráčů je v Česku podle odhadů 80 až 100 tisíc a čísla stále rostou. V roce 2015 celkově lidé prosázeli přes 152 miliard korun, na výhrách bylo vyplaceno 121 miliard korun.

„Hazardní hry také lákají čím dál více nezletilých, věnují se jim v on-line prostředí,“ uvedl v pondělí na tiskové konferenci o hazardu Vobořil.

Z průzkumů vyplývá, že pět procent lidí mladších 16 let hraje alespoň jednou za měsíc, z toho tři procenta hrají dvakrát týdně nebo častěji. „Nejčastěji hrají na internetu – poker, karty nebo kostky, potom kurzové sázky,“ popsal Vobořil.

V lednu přijdou změny

Vláda chce gamblerství omezit novým zákonem, který začne platit od začátku nového roku. Ten obsahuje řadu opatření.

Od ledna 2017 se například zvýší daně. Technické hry budou zdaněny 35 procenty, ostatní hazard 23 procenty.

Do roku 2015 byla sazba u všech her ve výši 20 procent, v roce 2016 byla zvýšena u technických her na 28 procent, u ostatních zůstane na 23 procentech.

Herny budou muset být nově zavřené od tří hodin ráno do deseti dopoledne. Ministerstvo financí také bude mít možnost blokovat nepovolené internetové stránky.

Snad zastavíme nárůst, doufá Vobořil

Náměstek ministerstva financí Ondřej Závodský, který se na vzniku zákona podílel, věří, že výskyt patologických hráčů by mohl klesnout na polovinu.

Vobořil vývoj tak optimisticky nevidí. „Pokles na polovinu je velká ambice, byl bych rád, kdybychom zastavili nárůst,“ konstatoval.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám