Hlavní obsah

Sobotka oznámil vedení ČSSD i Zemanovi plánované změny v kabinetu

Právo, Novinky, jas, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka již stranickým špičkám na grémiu oznámil podobu změn, které plánuje provést ve složení kabinetu. Uvedl to ministr vnitra a místopředseda ČSSD Milan Chovanec. Následně o svém rozhodnutí telefonicky informoval i prezidenta Miloše Zemana, uvedla Česká televize.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka

Článek

Veřejnost bude Sobotka informovat odpoledne na tiskové konferenci.

„Já si myslím, že debata směrem k výměně ve vládě dneškem končí. To znamená, že pan premiér bude o věci informovat pana prezidenta, a myslím si, že dnešek je dnem, kdy ta debata uvnitř končí,” citovala ČTK Chovance.

Sobotka v pondělí zahájí bilanční rozhovory s jednotlivými ministry. V pondělí by měl hovořit s ministrem dopravy Danem Ťokem (ANO), v úterý se chce sejít s ministry zahraničí a průmyslu Lubomírem Zaorálkem a Janem Mládkem (oba ČSSD).

Dienstbier, Němeček, Marksová?

Premiér avizoval, že hodlá ve složení vlády učinit změny. Volnou ruku má v případě ministrů za ČSSD. U ministrů za ANO a lidovce je jejich výměna podmíněna souhlasem předsedů obou stran. Jak Andrej Babiš (ANO), tak Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) se ke změnám v kabinetu staví skepticky.

V rámci ČSSD se v souvislosti se změnami hovoří nejčastěji o ministru pro lidská práva a šéfovi legislativní rady vlády Jiřím Dienstbierovi či ministru zdravotnictví Svatopluku Němečkovi. Jisté místo údajně nemá ani ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Dienstbier: Oznámit to musí premiér

„Nemám informace, co se dělo na grémiu. Veřejně to musí oznámit premiér. Je to jeho věc, koho si ponechá v týmu,“ řekl Právu Dienstbier.

Nechtěl říci, zda Sobotka informoval o změnách i přímo jeho. „To on musí sdělit veřejně, jak se rozhodl,“ dodal Dienstbier.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám